друкувати


Виборчі права: Порядок голосування та права ЗМІ

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-12 02:36:23
Голосування відбувається в день виборів з 8 до 20 години. О 20 годині голосування завершується. Після цього зробити свій вибір можуть лише ті виборці, які на цей момент перебували у приміщенні виборчої комісії.

Член дільничної виборчої комісії на підставі списку виборців за умови пред’явлення виборцем одного із документів, що посвідчує його особу та громадянство, видає один виборчих бюлетень. Виборець розписується на контрольному талоні бюлетеня та у списку виборців. Робити на бюлетенях будь-які позначки забороняється.

Виборчі бюлетені заповнюються виборцем особисто в кабіні (кімнаті) для таємного голосування, при цьому забороняється присутність інших осіб. Виборець, який внаслідок фізичних вад не може самостійно заповнити бюлетень, має право з відома голови або іншого члена комісії скористатися допомогою іншого виборця, крім членів виборчої комісії, кандидатів на пост Президента України, їх довірених осіб, офіційних спостерігачів. Виборець не має права передавати свій бюлетень іншим особам. Отримання бюлетеня від інших осіб (крім уповноваженого члена виборчої комісії), заохочення або змушування шляхом підкупу, погроз або іншим способом виборців до передачі бюлетеня іншим особам забороняється.

Виборець, який не може внаслідок фізичних вад самостійно опустити бюлетень до виборчої скриньки, має право з відома голови або іншого члена комісії доручити зробити це іншій особі в своїй присутності, крім членів виборчої комісії, кандидатів на пост Президента України, їх довірених осіб, офіційних спостерігачів. Якщо виборець, заповнюючи бюлетень, допустив помилку, він має право невідкладно звернутися з письмовою заявою до виборчої комісії з проханням видати йому інший бюлетень.

Засоби масової інформації зобов’язані об’єктивно висвітлювати хід виборчого процесу. Їх представникам гарантується безперешкодний доступ на всі публічні заходи, пов’язані з виборами.

На засіданнях виборчої комісії, у тому числі при підрахунку голосів та встановленні результатів голосування, на дільниці в день виборів чи в день повторного голосування у приміщенні, де проводиться голосування, мають право бути присутніми без дозволу чи запрошення відповідної комісії представники засобів масової інформації (не більше двох осіб від одного ЗМІ). Виборчі комісії, органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, посадові і службові особи цих органів зобов’язані в межах своїх повноважень і компетенції надавати представникам засобів масової інформації необхідні їм відомості щодо підготовки та проведення виборів.

Джерело: "Вільний голос"
Обговорити на форумі