друкувати


Снігопади паралізували Європу: Стали потяги, не літають літаки

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-11 04:56:48
Європу замело снігом. Опадів випало стільки, що комунальні служби не справляються, не вистачає реагентів. Стали поїзди, не можуть проїхати автомобілі, не літають літаки. Проводити години у залах очікування змушені тисячі пасажирів.

Снігопади, завірюхи, замети у поєднанні з аномально низькими температурами дають сумні результати – зариті у снігу машини, тисячі людей у залах очікування на вокзалах та в аеропортах. Таким, як виявилося, може бути антураж європейської зими.

У Великобританії таких холодів не було з 70-х років. Вперше за 30 років під снігом опинилася вся територія країни. У деяких районах стовпчик термометра ночами опускався нижче 20 градусів морозу. Обледеніло все – дороги, лінії електропередачі, злітні смуги.

У численних ДТП по всій країні загинули 30 чоловік. Реагентів не вистачає. Власті збираються купувати сіль за кордоном. Скасовані заняття у школах, футбольні матчі, практично всі громадські заходи, повідомляють "Весті.ру".

У найбільшому лондонському аеропорту Хітроу застрягли пасажири майже ста рейсів. За скороченим розкладом ходять потяги "Євростар", які сполучають Лондон з материком.

Не кращою є ситуація і в міжнародному аеропорту Франкфурта-на-Майні. Там скасовані або відкладені більше двохсот рейсів.

Снігоприбиральної техніки і реагентів не вистачає. І керівництво терміналів просто не ризикує виводити літаки на покриті кіркою льоду злітно-посадочні смуги. Місць у готелях вже немає, багато пасажирів ночують прямо у терміналах, на розкладачках.

"Ми хотіли відправитися відпочити на Мальту. Але наш рейс, як і десятки інших, скасували. Залишається тільки чекати. Немає ніяких гарантій, що нам сьогодні вдасться злетіти", - каже одна із пасажирок.

На півночі Німеччини снігопад викликав справжній транспортний колапс. Практично паралізоване не тільки автомобільне, але і залізничне сполучення. Один із потягів застряг у сніжних заносах - довелося пасажирів евакуювати.

Закриті десятки шосе у Португалії, Іспанії та Чехії. До занесених снігом машин намагаються добратися евакуатори.

"Такого снігопаду я не бачила, напевно, останні років 15 або навіть більше. Просто дивно", - говорить місцева жителька.

А на Балканах сніг, який недавно випав, почав стрімко танути. У Боснії, Албанії та Хорватії річки вишли із берегів. Власті оголосили у деяких регіонах режим надзвичайної ситуації. Тисячі жителів готуються до евакуації, рятувальники працюють в авральному режимі.

"Мені доведеться залишити свій будинок. Я не знаю, куди я зараз можу переїхати", - скаржиться жінка.

Схоже, цю зиму європейці запам'ятають надовго. Синоптики обіцяють все нові й нові снігопади, повідомляє forUm.

Обговорити на форумі