друкувати


Болгарія в січні подасть заявку на вступ у зону євро

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-11 03:23:24
Газета The Wall Street Journal з посиланням на слова прем'єра Болгарії Бойко Борисова повідомляє, що ця країна має намір подати заявку на вступ до зони євро в кінці січня поточного року, проте існують побоювання, що боргова криза всередині валютного союзу може ускладнити розгляд заявки.

Прем'єр-міністр також відзначив, що в плані покриття дефіциту держбюджету залежність Болгарії від зовнішніх запозичень, і зокрема від підтримки з боку Міжнародного валютного фонду, знизиться. Згідно з офіційними документами, міністерство фінансів країни має намір підвищити прогноз зростання ВВП країни в 2010 році до 0,2%, у той час як раніше очікувалося його скорочення на 2%, повідомляє Взгляд.

"У нас все в порядку, і ми готові почати рух до єврозони в кінці поточного місяця, - наводить газета слова Бойко. - На даний момент це є пріоритетом зовнішньої політики мого уряду - увійти в єврозону".

Заява прем'єр-міністра Болгарії поклала кінець багатомісячним спекуляціям щодо строків подачі заявки колишньою комуністичною країною на вступ до єврозони, яке займає не менше двох років.

Під час перехідного періоду під пильною увагою чиновників єврозони знаходяться стабільність національної валюти країни-кандидата, державні фінанси, кредитні ставки та інфляція. Заявка на вступ у зону євро має бути схвалена главами урядів країн-учасниць єврозони, а також головою Європейського центрального банку Жан-Клодом Тріше. Це сприятиме збільшенню довіри інвесторів до економіки Болгарії і, як наслідок, надасть позитивний ефект на надходження іноземних інвестицій у країну.

На даний момент учасниками зони євро офіційно числяться 16 держав (Австрія, Бельгія, Німеччина, Греція, Ірландія, Іспанія, Італія, Кіпр, Люксембург, Мальта, Нідерланди, Португалія, Словаччина, Словенія, Фінляндія, Франція). Також євро використовують ще в 9 державах, зокрема, у Ватикані, Косово, Монако, Сан-Марино, Чорногорії та інших. Єдина європейська валюта була введена в готівковий обіг 1 січня 2002 року.

Жителі Швеції та Данії в ході референдумів висловилися проти введення євро. Великобританія також вирішила не замінювати національну валюту. Три прибалтійські країни - Естонія, Латвія і Литва, планували перейти на євро в 2009 році, але з-за економічних труднощів цей перехід довелося відкласти мінімум на два роки. Угорщина планує перейти на євро до 2011 року, Польща - до 2012 року, Румунія - до 2014 року, Чехія - після 2015 року.

Обговорити на форумі