друкувати


США не будуть посилати збройні сили в Ємен і Сомалі

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-11 10:30:41
Президент США Барак Обама вважає доцільнішим більше співпрацювати з урядами Ємену і Сомалі для боротьби з терористами.

США не будуть посилати збройні сили в Ємен і Сомалі, де активізувалася Аль-Каїда, повідомляє ТСН.

Про це заявив президент країни Барак Обама в інтерв'ю журналу People, яке буде опубліковано 15 січня. Частина стенограми інтерв'ю журнал розповсюдив у неділю, 10 січня.

"Я маю намір працювати з міжнародними партнерами у всіх областях земної кулі, де не діють закони, для того, щоб бути повністю впевненим у тому, що американці перебувають у безпеці ... У таких країнах, як Ємен і Сомалі робота з міжнародними партнерами, я вважаю, є найефективнішим способом вирішення проблем. У мене немає намірів, щоб черевик американського солдата ступав на ці землі ", - сказав Обама.

"Протягом усього цього року надходили повідомлення про посилення Аль-Каїди в Ємені. І як наслідок ми почали співпрацювати з урядом Ємену, щоб запобігти зростанню числа терористичних тренувальних таборів і осередків", - зазначив Обама.

"Те ж саме стосується і Сомалі - це інша країна, де є великі території, що не контролює уряд, а Аль-Каїда намагається їх використовувати в своїх інтересах", - зазначив президент.

За його словами, Аль-Каїда все ще продовжує залишатися активною та небезпечною на межі Афганістану і Пакистану. "Прикордонний район залишається лігвом Аль-Каїди і їх екстремістських союзників", - сказав Обама.

Раніше з аналогічною заявою виступили голова Об'єднаного комітету начальників штабів збройних сил США адмірал Майк Маллен і глава збройних сил США в Центральному регіоні генерал Девід Петреус.

Держсекретар США Хілларі Клінтон заявила, що діяльність Аль-Каїди в Ємені становить значну загрозу, і США підтримають єменську владу у боротьбі з тероризмом.

Нагадаємо, проблема безпеки в Ємені стала однією з найбільш обговорюваних в світі тем і актуалізувалася після різдвяного інциденту на борту літака A-330, що слідував з Амстердама в Детройт. Громадянин Нігерії Умар Фарук Абдулмуталлаб спробував привести в дію вибуховий пристрій. Пізніше з'ясувалося, що Абдулмуталлаб проходив терористичну підготовку в одному з таборів Аль-Каїди в Ємені.

Обговорити на форумі