друкувати


Сербія подала до Гааги позов проти Хорватії за геноцид

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-05 11:05:15
Уряд Сербії подав зустрічний позов до Міжнародного суду в Гаазі проти Хорватії.

Своїй західній сусідці Белград інкримінує акти геноциду по відношенню до сербів, вчинені армією і поліцією в ході збройного етнічного конфлікту на території Хорватії в період з 1991 по 1995 рік, повідомляє Взгляд.

Принципове рішення про зустрічний позов сербська влада прийняла в останній день минулого року. Як заявив тоді президент республіки Борис Тадіч, його переконаність у тому, що всі конфліктні питання, спровоковані розпадом колишньої Югославії, слід вирішувати позасудовим шляхом, збереглася.

Разом з тим, обставини вимагають іншого підходу, оскільки Загреб відмовився від пошуку компромісних рішень. Роботу над зустрічним позовом сербська держкоманда юристів завершила 25 грудня минулого року. Деталі цього документа поки що не оголошують.

Що стосується Хорватії, то до Міжнародного суду на тодішню Союзну Республіку Югославію вона подала ще в липні 1999 року. У листопаді 2008 року, після 9-річної паузи, МС вирішив прийняти позов до розгляду.

Як випливало з його постанови, звинувачення Хорватії на адресу тодішньої Югославії та її правонаступниці Сербії в порушенні Конвенції з попередження й покарання злочину геноциду в ході військового конфлікту 1991-95 років знаходяться в його юрисдикції.

Коментуючи рішення Белграда про зустрічний позов, МЗС Хорватії заявило про готовність "довести факти великосербській агресії, яку в 90-х роках минулого століття очолював Слободан Мілошевич". У Белграда не менше підстав звинувачувати Хорватію у військових злочинах, скоєних під час, до і після операцій "Буря" і "Блиск", що скасовали військовим шляхом самопроголошену республіку Сербська Країна.

Як вважають експерти, на розгляд сербського позову Міжнародному суду буде потрібно не менше двох років. При цьому, посилаючись на вже створені цієї інстанцією прецеденти, фахівці говорять про те, що шанси на те, що Белград і Загреб дійсно будуть визнані відповідальними за акти геноциду, вкрай малі. Іншими словами, два зустрічні процеси, якщо і почнуться, то навряд чи приведуть до відчутних результатів.

Справа в тому, що Міжнародний суд розглядає лише діяння, що кваліфікуються як геноцид. Військові та інші злочини меншого масштабу не входять в його сферу компетенції.

Обговорити на форумі