друкувати


Польща дозволила українцям працювати без офіційного дозволу

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2010-01-04 04:52:32
Польська влада зберегла у 2010 році для громадян України, Білорусі та Росії можливість працевлаштування без офіційного дозволу упродовж 6-ти місяців в рік. Працювати у Польщі можна, як і раніше, без офіційного дозволу упродовж 6-ти місяців в рік. Поляки поповнюють трудовий ринок.

Як повідомили в українському консульстві у Варшаві, відповідні зміни внесло в свою постанову Міністерство праці та соціальної політики Польщі в 2009 році.

Зокрема, міністерство, яке в 2007 році запровадило можливість роботи без дозволів для українців, білорусів та росіян у формі експерименту до 2010 року, вирішило зробити сталим такий механізм.

"Поляки визнали успішним такий експеримент, і вирішили його продовжувати без обмежень", - відзначили у консульстві.

Польща в 2007 році спростила доступ на внутрішній ринок праці для громадян країн, які мають безпосередній кордон з нею, для того, аби компенсувати дефіцит трудових ресурсів, викликаний масовою трудовою еміграцією поляків.

Зокрема, польська влада дозволили громадянам України, Білорусі та РФ працювати без дозволу 6 місяців на рік.

Для такого працевлаштування достатньо, аби працедавець зареєстрував відповідну заявку в центрі працевлаштування.

Від початку дії спрощеного порядку працевлаштування в кінці липня 2007 року до липня 2009 року польські працедавці зареєстрували такі заявки для понад 280 тисяч українців.

У першій половині минулого року на українців зареєстровано майже 120 тис заявок у той час, як за весь минулий рік їх було трохи більше 140 тисяч.

Понад 90% усіх заявок на працевлаштування в рамках цього порядку реєструється на громадян України.

За 2008 рік українські заробітчани переказали додому близько 3 млрд доларів або 2% вітчизняного ВВП. При цьому, глобальна економічна криза і зростання безробіття призвели у I кварталі до зниження чистого притоку коштів гастарбайтерів до України приблизно на 20%. У перші три місяці загальний обсяг ринку переказів становив 500 млн доларів, що більш ніж у півтора разу менше середнього значення за 2008 рік.

А за позаминулий рік трудові мігранти, які працюють в країнах ЄС, переслали до України 27 млрд євро, що становить аж 8% від українського ВВП.

Примітно, що за даними Міжнародної організація міграції ООН, за роки незалежності України понад 100 тисяч її громадян стали жертвами торгівлі людьми. В основному, українців нелегально переправляють до Росії, Туреччини і Польщі і продають як дешеву робочу силу.

А у листопаді статистична служба Євросоюзу оприлюднила дані про кількість іммігрантів у країнах організації. Відповідно до них у 2006 році в європейські держави виїхало також 100 тисяч українців. Це п’ятий показник серед всіх країн світу, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі