друкувати


Поляки отримають електронні посвідчення особи

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-12-30 03:47:28
З 2011 року в Польщі мають бути введені електронні посвідчення особи. Електронний документ матиме такий самий юридичний статус, як традиційний – повідомив Інформаційний центру уряду.

У нових посвідченнях не буде однак біометричних даних, в тому числі відбитків пальців. Речник уряду Павел Ґрась заявив, що влада не хоче збирати надлишкової інформації про громадян Польщі: "Ми не маємо наміру змінювати Польщу в державу "Великого Брата", в якій будуть накопичуватися та оброблятися непотрібні дані про громадян: про те, де вони знаходяться та чим займаються".

Павел Ґрась підкреслює, що нове посвідчення особи – ідентифікаційна карта – має запроваджуватися для зручності громадян, а не чиновників. Речник уряду додає, що карта матиме ширше застосування, ніж нинішнє посвідчення особи: "Суттєвою зміною стане те, що нова ідентифікаційна карта буде обладнана електронним чипом, який громадян зможе використовувати в багатьох випадках. Його головна мета – полегшити контакт особи з різноманітними установами".

Нове посвідчення буде також використовуватися як документ, що підтверджує права громадянина до користування деякими послугами, наприклад медичними. Пропонується також, аби польські громадяни отримували посвідчення особи від самого народження.

Ідентифікаційні карти будуть вводитися поступово, починаючи з 2011 року. За обмін документів заплатить держава, повідомляє Польське радіо.

Обговорити на форумі