друкувати


На Прикарпатті економічна кома

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-12-28 03:44:14
В бюджетній сфері Івано-Франківщини бюджетний колапс. Про це сьогодні повідомив голова ОДА Микола Палійчук.

"Такого закінчення року, як маємо нині, у нас ще не було із кінця 1990-их, коли людям не могли виплатити зарплату, - сказав Коломия ВЕБ Порталу очільник Прикарпаття. - Сьогодні теж із виплатами проблеми. Наразі область недоотримала майже 150 мільйонів дотацій з державного бюджету, з них 13 мільйонів має піти на зарплату. Отож є ймовірна загроза. що людям не буде з чим святкувати. Значна сума з цих коштів — проплата за енергоносії. Це неабияка загроза, адже можуть відключити газ і електрику".

Зі свого боку губернатор запевнив зробити все, аби такого не допустити. Для цього нині були прийняті відповідні рішення на сесії обласної ради. За словами Миколи Васильовича, протягом кількох місяців Прикарпаття працювало в режимі економії. Власні надходження ми перевиконали. Увесь ресурс звідси також буде направлено на зарплати. Отож у значеній частині районів та міст області виплачено аванси. Проте без дотацій нам неймовірно важко.

Велику проблему створило блокування всіх казначейських рахунків. На сьогодні на рахунках 55 мільйонів гривень. "Такого не було взагалі ніколи, - з прикрістю зазначив Палійчук. –У нас на рахунках органів місцевого самоврядування. Проте вони навіть не можуть розплатитися за виконані для села, селища чи міста роботи. Це щось схоже на те, коли у вас в є певна сума, але хтось чужий тримає її в кулаці у вашій же кишені і ви ходите по магазину, усе бачите, але нічого купити не можете".

Керівник ОДА підписав розпорядження про створення робочої групи, до якої увійдуть представники правоохоронних органів. Вони проведуть перевірку і тих людей, з чиєї вини це сталося, буде відповідно наказано за законом. За два–три місяці із такою ситуацією настане економічна смерть регіону. І буде така криза, що вийти з неї не зможемо протягом півроку. І в цей час зарплату людям не платитимуть.

Болючим є і неповернення ПДВ підприємствам та організаціям, які здійснюють економічну діяльність на території Івано-Франківщини. За словами пана Палійчука, на сьогодні є 386 мільйонів 800 тисяч гривень заборгованості по ПДВ. Такого прецеденту в області також за часів незалежності ще не було. Найбільш прикро те, що основні фірми з іноземними інвестиціями хочуть згортати діяльність і переводити виробництво на територію інших країн. Ми просили їх протягом року, аби вони потерпіли та надалі в нас працювали, але бізнес має чіткі правила. А вони, на жаль, зараз непрозорі: вимагають сплачувати податки наперед, а ПДВ не повертають.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі