друкувати


Сьогодні у римо-католиків – Святвечір

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-12-24 05:32:01
Римо-католики усього світу відзначають Святвечір Різдва Христового, тобто відзначають прихід на світ Ісуса Христа. Опівночі в костелах відбудуться так звані пастерки, тобто Служби Божі.

У Варшаві, в багатьох місцях, особливо в костелах, стоять шопки-вертепи, традиційні ясла. Так, як перед Собором Війська Польського стоїть "живий" вертеп. Поміж фігурками Сина Божого і святими живуть справжні тварини:

"Як Ви бачите, а вірніше – чуєте, ми вже закінчуємо робити ясла для Дитинки, тут уже є три овечки і баранчик, вони ще налякані, бо тільки сьогодні прибули до нас.

Цей сарайчик будують горяни із Закопаного. Вони тут два дні працювали, якраз коли у Варшаві були найбільші морози. Стайня зроблена у закоп’янському стилі. Дитинка тут розміститься пізніше, а ось тут сіно, солома, тваринки, вони поки що налякані і потихеньку виходять разом".

У деяких православних церквах свято Різдва Христового відзначається також за григоріанським календарем. Так діється, наприклад, у Любліні, Тересполі, Білій Підляській, Сєдльцях, Тарнобжеґу і в Пулавах.

Джерело: Польське радіо
Обговорити на форумі