друкувати


Обсяг проблемних кредитів в Україні - 35%

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-12-24 05:04:04
Реальна частка проблемних кредитів у сукупному кредитному портфелі українських банків перебуває на рівні 35% Про це заявив аналітик компанії Astrum Investment Management Ярослав Стецик.

Так, у середу, 23 грудня, Національний банк оприлюднив дані по проблемних кредитах за листопад. Згідно інформації НБУ, частка проблемних заборгованостей у портфелі українських банків зросла на 0,7 процентного пункту, до 8,8% у порівнянні з жовтнем. Станом на 1 грудня загальна сума проблемних кредитів збільшилася на 4,4 мільярда гривень, до 65,3 мільярда.

В той же час, експерт не погодився з такою статистикою. "Ми вважаємо, що дані НБУ не відображають реальної картини якості активів банків", - відзначив він.

"За нашими розрахунками, оскільки дані НБУ включають тільки ту частину кредитів, яка є простроченою, офіційна частка проблемних кредитів буде зростати доти, доки не досягне реального рівня. Ми зберігаємо наш прогноз того, що частка проблемних кредитів не виросте більше 35% і якість активів банків припинить погіршуватися в 4 кварталі поточного року ", - пояснив Стецик.

Нагадаємо, за даними НБУ, обсяг проблемних кредитів в Україні зростає постійно. Зокрема, за офіційними даними, станом на 1 листопада ця сума становила 8,1% від усіх кредитів, а у вересні - 7,1%, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі