друкувати


В Коломиї обговорили проблеми природокористування Прикарпаття

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-12-24 11:13:39
В актовій залі Інституту управління природними ресурсами відбулася міжнародна науково-практична конференція "Сучасні методи прогнозування та управління процесами техногенного і природного походження з використанням геоінформаційних систем".

Актуальність цієї теми, що здійснюється науковцями інституту, продиктована вимогами сьогодення. Адже минулорічна липнева повінь завдала значної шкоди сільськогосподарським угіддям, лісовим масивам, підприємствам, окремим громадянам та економіці регіону в цілому. Такі природні катаклізми завдають непоправних утрат та шкоди Прикарпатському краю. Проблеми збалансованого природокористування, раціонального використання природних ресурсів, відтворення аграрного потенціалу, пошук організаційно-економічних механізмів, залучення інвестицій в аграрну сферу, застосування геоінформаційних систем для моделювання та прогнозування техногенних та природних процесів, юридично-правові аспекти землевпорядних робіт та багато інших питань стали предметом дискусій на конференції.

На пленарному засіданні з доповідями виступили ректор інституту, доктор наук, професор, академік АН Вищої освіти України і МАНЕБ Іван Шувар, докторант Майнського університету Німеччини Ганс Хрістіан Гайнц, кандидат с.-г. наук, доцент Микола Фокшей. Особливу зацікавленість викликала доповідь німецького колеги Ганса Хрістіана Гайнца, котрий за результатами досліджень розкрив етапи освоєння природних ресурсів Німеччини з 30-х років минулого століття до теперішнього часу та впливу територіально-географічних чинників на раціональне використання природних ресурсів. Польські колеги професор Мартин Вальдемар, Петр Куранс, Петр Вітковскі зупинилися на питаннях охорони ґрунтів, виробництва екологічно чистої продукції та питаннях організації навчального процесу у Державному вищому професійному закладі міста Замосць. Обговорення доповідей засвідчує, що проблеми, які вирішують наші та зарубіжні вчені, є актуальними і мають багато спільного.

Опісля викладачі інституту продовжили роботу в секціях.

Автор: Наталія ПАВЛЮК, старший викладач інституту, газета "Вільний голос"
Обговорити на форумі