друкувати


Прикарпатська дизайнера застосовує традиційну техніку в сучасних етноколекціях (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-12-21 06:43:54
Прикарпатська дизайнера Любов Чернікова відроджує традиційну техніку войлоковаляння, і застосовує її в сучасних етноколекціях. Для нового зимового сезону 2010 талановита прикарпатка представила колекцію сучасного одягу з етнічними мотивами "Гуцулка Ксеня". До збірки входять 20 чоловічих та жіночих костюмів. Окремо було представлено кілька виробів із дитячої колекції.







Одним з яскравих акцентів колекції стали шерстяні намиста, зроблені технікою войлоковаляння. "Це дуже давнє текстильне мистецтво, — розповідає дизайнера. — Наразі воно відроджується та стає невід’ємною частиною мистецького самовираження українських модельєрів. Для мене воно є ще й частиною карпатського антуражу, адже На території Гуцульщини войлок був знаний із дуже давніх часів. Його виготовляли з овечої шерсті, волокна якої мають спеціальний шар—кутикулу. Вона при вимочуванні в гарячій воді скочується в кульки. Це є основний принцип войлоковаляння".

Зробити шерстяне намисто нескладно, його можуть зробити навіть діти. Для цього треба взяти добре розпушені грудочки шерсті та змочити у воді, де попередньо розвели натерте мило. Добре розмочену шерсть треба скрутити у кульки. При цьому на вже накатану кульку можна додавати різні кольори шерсті. Від цього кулька ставатиме тільки цікавішою та яскравішою. Згодом, коли кулька стане гладенькою, її можна сполоснути під струменем гарячої води, кілька разів прокатати по сухій тканині та висушити. Ось і незвичний аксесуар готовий. Окрім войлоку, в новій колекції Любов Чернікова використала природні тканин: льон, вовну, хутро. Костюми оздобила різними видами вишивки, шнурування та малюнками по тканині.

"Я не думала, що буду моделювати одяг, але це, напевно, жило в мені, і не давало займатися чимось іншим, - розповідає задоволена показом модельєрка. — Під час навчання в Прикарпатському університеті мене захопила етніка, гадаю, що в цьому напрямку працюватиму й надалі". Окрім моделювання, пані Люба організовує майстер-класи з войлоковаляння для діток. Каже, що таке заняття зосереджує їхню увагу та позбавляє негативних емоцій.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ портал
Фото Г.Плугатор
Обговорити на форумі