друкувати


Україна стала другою в світі за рівнем комп'ютерного піратства

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-12-19 03:35:54
Україна посіла друге місце у світовому рейтингу країн із найвищим рівнем комп'ютерного піратства, відставши тільки від Молдови. Такі дані оприлюднив гендиректор компанії "Microsoft Україна" Дмитро Шимків.

Так, за даними за 2008 рік, рівень комп'ютерного піратства в Україні становив 84% (для порівняння, у Росії - 68%). За підсумками 2009 року рівень піратства в країні ще збільшиться.

В "Microsoft Україна" відзначили, що в корпоративному сегменті рівень піратства становить 45%. При цьому серед сфер бізнесу з найнижчим рівнем піратства - телеком-ринок (2%) і банківські системи (40-20%). Відносно банків такі низькі показники пояснюються в основному тим, що більшість банківських установ України регулюються міжнародними банками.

Крім того, найпопулярнішим продуктом серед піратів є ігрова приставка "Х-Вох": понад 90% таких товарів, що продаються в Україні, є нелегальними.

Далі за рівнем піратської "популярності" йде "Microsoft Office", а на третьому місці за кількістю нелегальних установок - операційна система "Windows".

"Ми не хочемо, щоб проти нашої країни вводилися санкції. Ми хочемо, щоб до нашої держави змінилося ставлення", - наголосив із цього приводу Шимків, зауваживши, що поки рівень піратства залишається таким високим, змінити ставлення до країни неможливо.

"Ми вважаємо, що споживач в цій ситуації є жертвою. Іноді покупці купують програмне забезпечення з державною голограмою, яке продається в ритейлі і при цьому є піратським", - сказав голова "Microsoft Україна".

Найбільше компанію хвилює той сегмент бізнесу, який заробляє на поширенні піратських продуктів. "Microsoft" буде вести з цим сегментом нещадну війну. Такі мережі аналогічні мереж розповсюдження наркотиків або продажу зброї", - сказав він.

Шимків додав, що за даними його компанії, на рік Україна втрачає від піратства близько 100 мільйонів доларів прямих податків, повідомляє ТСН.

АОбговорити на форумі