друкувати


Молодь на горі Хом’як під омофор Пресвятої Богородиці

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-12-16 04:46:20
Члени громадської організації "Батьківщина молода" з Коломиї виїхала автобусом під с.Поляницю, щоб відзначити День Збройних Сил України, сходженням на гору Хом’як — одну із найкрасивіших вершин Українських Карпат.

Початок грудня в горах — це сирість, густий туман у темних зворах... Ініціатором і керівником групи молоді є Петро Бойчук, який віддавна проводить поїздки в гори. А про безпеку при проходженні цього маршруту дбала команда рятувальників — ветеранів альпінізму з м. Коломиї.

Початок шляху — нескладний: від асфальту — догори в ліс. Стежина в’ється глибокою, траверсуючи схили, подекуди доводиться перелізати через повалені дерева. А вище, за гірським потоком, одяглись тепліше, бо похолодніло. Пішли крутим серпантином, під ногами шелестить опале листя незайманого пралісу килими вічнозеленого моху стеляться обабіч стежки. Ті, хто вперше в поході, стомились, відстали від основної групи, і прилягли відпочити. Лунають веселі жарти, сміх.

Але треба йти далі. Незабаром густий ліс закінчується і ми виходимо на полонину передвершинного плеча, залишаємо тут наплічники. Звідси поводі пересуваємось гірською стежкою, ноги ковзають по обледенілому камінні та скелях. Альпіністи попереджають про цю небезпеку і вибирають кращий підйом на вершину. Нарешті мети досягнуто: мандрівники виходять на вершину 1550 м над рівнем моря. Тут встановлено статую Матері Божої. Запалюємо свічки біля підніжжя, щиро молимось за щасливу дорогу. Фото на пам’ять, гарячий чай, вітання тих, хто вперше підкорив Хом’як. Далі вниз маршрут продовжується через Баранячу полонину мальовничим Женецьким заповідником аж до сріблястого водоспаду Гук.

Автор: Роман САҐАН , із Коломиї
Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі