друкувати


Казна України практично порожня

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-12-16 04:42:10
Залишок на єдиному казначейському рахунку станом на початок грудня склав всього 3,3 мільярда гривень, повідомив НБУ. Це мінімум за останні чотири роки. Для прикладу, на 1 грудня 2008 року, коли криза в Україні якраз набирала обертів, залишок єдиного казначейського рахунку становив 20,9 мільярдів гривень.

Мінімум коштів на єдиному казначейському рахунку для листопада не зовсім характерно. Справа в тому, що саме в цей час підприємства сплачують податок на прибуток за III квартал. Однією з причин такого малого як для листопада залишку урядових коштів на рахунку є черговий платіж "Газпрому" за імпортний газ. Мінфін уже другий місяць поспіль розплачується за газ "зі своєї кишені" - в листопаді міністерство обміняв валюту МВФ (SDR) на долари на суму приблизно 480 мільйонів доларів. У грудні, судячи з усього, уряд також вдався до цієї схеми. Однак, на думку аналітиків, найбільш складним для уряду буде навіть не грудні цього року, а січень наступного.

"На цей місяць ще є кошти, отримані від конвертації SDR, а в наступному така можливість буде вичерпана", - говорить аналітик інвесткомпанії Astrum Investment Management Олексій Блінов.

Мінфін уже другий місяць поспіль розплачується за газ "зі своєї кишені". У листопаді Мінфін обміняв валюту МВФ - спеціальні права запозичення (SDR), що була отримана Україною при недавньому розподіл квот, на долари на суму приблизно 480 мільйонів доларів. Ці гроші потім були конвертовані у гривню і зараховані на єдиний казначейський рахунок. Отримані 3,8 мільярди гривень були витрачені Мінфіном на викуп у "Нафтогазу" облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП), які були раніше внесені до статутного фонду компанії. У грудні, судячи з усього, уряд також вдався до цієї схеми.

Виконуючий обов'язки міністра фінансів Ігор Уманський повідомив, що уряд звернувся з проханням до МВФ обміняти SDR ще на 1,28 мільярда доларів. У той же час, за даними Нацбанку, в перший тиждень грудня сума ОВДП у портфелі "інших" учасників ринку (у тому числі "Нафтогазу") була зменшена приблизно на 5,5 мільярдів гривень. Оскільки ні банки, ні нерезиденти не збільшили суму ОВДП у володінні, а Нацбанк збільшив всього на 11 мільйонів гривень. Примітно, що для розрахунків за газ з "Газпромом" у грудні, за словами Ігоря Уманського, потрібно було 770 мільйонів доларів (6,2 мільярдів гривень), то є цифри приблизно відповідають.

Поточний стан урядового рахунку - це ще одне підтвердження, що розрахуватися за газ у найближчі місяці без скорочення бюджетних витрат і допомоги Нацбанку не вдасться. У січні "Газпрому" доведеться заплатити за закуплений у грудні газ 833 мільйонів доларів. ( "Нафтогаз" планує закупити 4 мільярдів кубічних мнтров газу за ціною 208,12 доларів за тисячу кубів).

За підрахунками старшого аналітика інвесткомпанії Astrum Investment Management Олексія Блінова, на валютних рахунках Держказначейства в Нацбанку зараз знаходиться приблизно 630 мільйонів доларів. Тобто грошей ледве вистачить для оплати "Газпрому".

"Але тільки в тому випадку, якщо уряд не використовує конвертовані SDR на інші витрати", - відзначає експерт.

Уряд вже пообіцяв МВФ скоротити витрати бюджету на 5 мільярдів гривень, але, як видно, секвестр буде ще більшим. Адже в грудні буде зафіксовано різке падіння доходів, так як Мінфін стабільно занижував помісячний план бюджетних надходжень, відкладаючи недовиконання на кінець року.

"Ситуація критична. Швидше за все, уряду доведеться піти на урізання своїх витрат наприкінці цього - початку наступного року, а НБУ, можливо, таки піде на фінансування хоча б деяких витрат бюджету в цей період ", - підтверджує економіст інвесткомпанії" Конкорд Капітал "Микита Михайличенко.

Крім того, 30 січня, за оцінками "Конкорд Капітал", уряд чекають виплати в розмірі 1,8 мільярдів гривень по ОВДП.

"Також вичерпані можливості отримати авансові платежі до бюджету з податку на прибуток за 2009 рік або мінімізувати виплату ПДВ, так і січень - традиційно слабкий місяць для економіки. Так що в січні Кабміну доведеться дуже туго - без грошей МВФ ", - припускає він, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі