друкувати


Скільки коштує фіктивний лікарняний?

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-12-15 04:32:05
В умовах епідемії багато охочих прикинутися хворими, щоб не ходити на роботу. Експеримент показав, що фіктивний лікарняний можна купити легко і досить дешево. Журналіст прийшов в одну зі столичних поліклінік з прихованою камерою, щоб купити лікарняний.

У поліклініці в кабінеті, де приймають благодійні внески, журналіста направили до кабінету завідувача. Завполіклініки повідомила, що проблему оформлення "липової" довідки про непрацездатність можна вирішити у дільничного лікаря.

Але перша спроба не увінчалася успіхом. Дільничний лікар, до якого навмання зайшов журналіст, повідомила, що ніхто не випише йому лікарняного заднім числом. Тільки в другому кабінеті лікар погодився на махінацію.

У "пацієнта" записують, ім'я, прізвище та по батькові. Записав всі дані, садять подалі від інших відвідувачів поліклініки. Все відбувається в умовах повної конспірації. Лікар з'являється через десять хвилин, з довідкою в руках. Непомітний кивок означає запрошення в ліфт. У кабінці без свідків відбудеться обмін папірцями.

Ціна питання - сто гривень. За нинішніми столичних розцінок, довідка дісталася фактично задарма. У лікарняному зазначено, що хворий журналіст здавав аналіз крові, робив флюорографію та електрокардіограму.

З більш десяти мільйонів виданих торік госпітальних листів, фонд соцстраху навмання перевірив триста тисяч. Кожен сороковий виявився фіктивним.

Експерти підтверджують, що цей бізнес процвітає, тому що українські лікарі отримують мізерні зарплати, а бажаючих відпочити за рахунок роботодавця дуже багато. Довести ж отримання фіктивного лікарняного практично неможливо, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі