друкувати


Чорнобиль. Спогади про місто-привид живі (фото)

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-12-15 03:24:10
З кожним роком розкривається вся трагічність зловісного вибуху в Чорнобилі, найстрашнішого невидимого ворога ХХ століття. 26 квітня назавжди увійде в людську пам’ять, тому що в цей день чорне лихо повисло над людством. Тисячі мужніх людей закрили своїми тілами четвертий енергоблок та до 14 грудня заховали навіки неконтрольованого звіра під бетонним саркофагом.

Немає на нашій багатостраждальній землі ні куточка, де б лихо не залишило свій слід. Коломияни також не залишалися осторонь, коли мова йшла про захист не лише родини, а майбутніх поколінь, зрештою, і людства загалом.

З 2006 року згідно з Указом Президента 14 грудня відзначається як День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Цьогоріч Коломийська громадська організація інвалідів "Союз Чорнобиль Україна" відзначила це сумне свято в гімназії імені Михайла Грушевського за участю міської влади. На святі також були присутні Йосип Матковський – директор гімназії ім. М. Грушевського, о. Іван Остафійчук – керівник ГО "Діти Чорнобиля", Петро Коризма – ліквідатор аварії на ЧАЕС, Віктор Познік – голова правління Коломийської громадської організації інвалідів "Союз Чорнобиль України". Актовий зал вщент був заповнений свідками та учасниками квітневого лиха 1986 року.

Гімназисти підготували для присутніх ряд виступів, які не залишили нікого байдужим, час від часу гіркі сльози скочувалися по обличчях. Дитячий оркестр звучав настільки щиро, що душа мимоволі стискалася, наче в лещатах.

Урочисто з рук секретаря міської ради Ігора Граділя багато учасників організації та помічники чорнобильців отримали пам’ятні медалі та грамоти.

Біль душі вилився і другій частині гіркого свята, коли виступали Петро Коризма та Віктор Познік. Вони зазначили, що тепер з підкошеним здоров’ям дуже важко боротися з бюрократичною машиною та відстоювати свої права. Згідно з Законом України "Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" передбачено ряд соціальних пільг: часткова компенсація за продукти харчування, цільове медичне обслуговування, пільги на житлово-комунальні послуги, транспорт та зв’язок, компенсації сім’ям з дітьми, пільги на оздоровлення та інші.

Обурені ті ображені ліквідатори лише зітхають та шукають правди в служителів Феміди, яка деколи закриває очі на все. Однією з причин такої ситуації є незбалансованість між розрахунковою потребою в коштах на соціальний захист постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи та видатками держбюджету, які затвердила Верховна Рада на відповідний рік. Держава у вічному борзі перед ліквідаторами, які дали надію на нормальне майбутнє. Допоки її вектори та пріоритети не зміняться, буде совість нити та просити спочинку.





Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі