друкувати


Калуш має ще один музей

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-12-14 11:11:43
Днями у Калуші, на вулиці Грушевського, 63 відбулася презентація виставкової зали музею українського визвольного руху Калуської міської організації історико-просвітницького товариства "Меморіал" ім. Василя Стуса. Першими експозиціями тут стали пересувна виставка з історії УПА Івано-Франківського музею визвольних змагань Прикарпатського краю та частина пересувної виставки музею Степана Бандери, що в Старому Угринові.

Приємно, що поряд зі старшими на відкритті була молодь, адже саме на підростаюче покоління розраховані виставки, які мають за мету зламати стереотип: УПА — армія бандитів. Організатори виставки обласного музею показують, що це була справді регулярна армія, що нею керували досвідчені й інтелігентні люди, що вона зробила вагомий внесок у визвольну боротьбу українського народу. Вони намагалися довести, що у цій армії воювали не тільки мешканці Західної України, а що для розвитку УПА чимало зробили колишні червоноармійці, які перейшли на її бік. Частина пересувної виставки музею Степана Бандери відображає визвольний рух та діяльність ОУН на Калущині. Тут представлене керівництво УПА, діячі Калущини, зокрема Старого Угринова.

Голова міської організації "Меморіалу" Богдан Яневич висловив сподівання, що всі присутні (а тут були представники обласних і міських громадських організацій, працівники освіти, культури, музеїв) так чи інакше допомагатимуть у створенні дійсно важливого для правдивого висвітлення нашої історії закладу. Надіються організатори і на підтримку влади міста й району. Особливий наголос виступаючі робили на співпрацю музею з освітою та молодіжними громадськими організаціями: саме молодим належить зібрати свідчення тих, хто ще пам’ятає визвольну боротьбу середини минулого століття. "Меморіал" планує створити молодіжний клуб, члени якої б займалися збором матеріалів, брали активну участь в упорядкуванні могил чи пошуку невідомих досі поховань.

Слід наголосити, що організатори не обмежуватимуться висвітленням тільки визвольної боротьби 40-50-их років минулого століття, тут йтиме мова про боротьбу українського народу за волю й незалежність взагалі.

Автор: Дарина КОРОЛЬ, "Дзвони Підгір’я"
Обговорити на форумі