друкувати


Україна ліквідує власні ракетні війська заради 2,5 млрд доларів

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-12-11 04:50:22
Вашингтон виділив на переозброєння Іраку 3 млрд доларів. 85% цієї суми дісталося Україні. Отримавши найбільше за всю історію країни замовлення, Міноборони погодилося ліквідувати ракетні комплекси "Скад".

Україна зобов’язалась перед США поставити крапку в питанні ліквідації на своїй території носіїв ядерної зброї.

Вашингтон забезпечив Україну великим замовленням на постачання військової техніки до Іраку. Минулого тижня державна компанія, що займається експортом і імпортом продукції і послуг військового і спеціального призначення, - "Укрспецекспорт ", уклала контракт на виробництво танків для іракської армії. Загальна сума угоди - 2,4 млрд доларів. Це найбільше замовлення на постачання військової техніки за всю історію України.

Експерти наголошують, що у виборі Іраком української військової техніки не останню роль зіграла позиція саме Вашингтона, оскільки він фактично контролює політику, що проводиться владою цієї країни. До того ж постачання як танків, так і літаків фінансуватиметься за рахунок коштів, виділених урядом США у рамках переозброєння армії Іраку. Всього Штати виділили на цю програму 3 млрд доларів. З них 2,48 млрд доларів дістанеться Україні. Це близько 85% від загальної суми.

Аналітики упевнені, що приязнь Америки до нашої країни невипадкова. "В понеділок у Вашингтоні були представники Міноборони України, які з Держдепартаментом США підписали меморандум. Даний документ свідчить про те, що Америка братиме участь в ліквідації українських ракетних комплексів "Р-300" ("Скад"). Не виключено, що ці дві події - постачання танків до Іраку і підписання меморандуму - взаємозв'язані", - вважає військовий експерт Олександр Маначинський.

Ракетний комплекс "Скад" створений наприкінці 1950-х і здатний нести ядерний заряд. У 1998 році всі комплекси, що є у Збройних силах України, були об’єднані в три ракетні бригади 1-ої ракетної дивізії. У кожній бригаді - до 18 "Скадів".

За всі роки незалежності України "Р-300" були приводом для тиску з боку Вашингтона. Довгий час США фактично вимагали, щоб Україна свої "Скади" порізала, аргументуючи це приєднанням до міжнародного Режиму по контролю за ракетними технологіями (РКРТ) і домовленостям, що існують по ракетах середньої і малої дальності (РСМД).

Україні, згідно з цими документами, заборонено мати ракети з радіусом дії більше 500 км. Але насправді під жоден з цих договорів "Р-300" не підпадає, оскільки даний ракетний комплекс може працювати тільки на відстані до 300 км. Проте на цьому тижні Вашингтону все-таки вдалося добитися свого. Проект з утилізації "Р-300" передбачається реалізувати до 2015 року.

"Таким чином Україна поставить крапку в питанні ліквідації на своїй території носіїв ядерної зброї і зброї масового винищення", - так пояснив рішення тимчасово виконуючий обов'язки міністра оборони України Валерій Іващенко. Він також наголосив, що найближчим часом сторони визначать обсяг робіт і генерального підрядчика. Фінансувати утилізацію "Скадів" будуть США, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі