друкувати


НБУ заборонив Western Union гривневі перекази за кордон

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-12-11 04:20:48
Національний банк України зажадав від банків припинити переказувати за кордон гривневі кошти населення за системою Western Union. "До отримання від міжнародної платіжної системи Western Union вдосконаленого програмного забезпечення для ухвалення переказів в гривні з подальшою її конвертацією в іноземну валюту банки повинні утриматися від надання цієї послуги", - сказано в листі НБУ №13-121/7980-22900. Регулятор відзначає, що надання послуги Western Union суперечить чинному законодавству України, яке не дозволяє здійснення переказів за кордон країни в гривні. "Нова послуга системи WU надає можливість банку лише прийняти від ініціатора переказу коштів в гривнах, а відправити переказ за кордон саме в іноземній валюті", - наголошується в листі НБУ.

У Western Union не змогли прокоментувати критику з боку НБУ, відзначивши, що це непорозуміння і вони діяли в рамках закону. У компанії пояснили, що стали пропонувати населенню переводити гривну за кордон з середини липня, оскільки спостерігали високий попит на послугу отримання зарубіжних переказів в гривні (за 2008 р. - 274 тис. перекладів). Схема WU припускала, що відправник приносить в український банк гривну, а адресат отримує конвертовану валюту країни призначення перекладу. При цьому система пропонувала клієнтові два варіанти роботи: відправник міг зажадати зафіксувати конвертацію по ринковому курсу в день відправки гривни або дозволяв системі провести конвертацію по курсу дня отримання переказу. Назвати об'єм гривень, переведених з моменту впровадження послуги, в WU відмовилися.

Виконавчий директор НБУ з питань платіжних систем і розрахунків Віктор Кравець пояснив санкції огріхами в звіті Western Union. "Коли вони принесли нам звіт за III квартал, в якому надавали нову послугу, ми побачили, що об'єм гривни, що приходить в систему, не відповідає об'єму витікаючою з системи, - розповів він.- Ми попросили пояснити ситуацію, проте не отримали зрозумілої відповіді, тому розіслали лист і далечінь їм ще місяць на те, щоб розібратися".

Робота з системами грошових переказів складає одну з найприбутковіших статей роздрібного бізнесу банків в кризовий час. За даними НБУ, в 2008 р. до України було перераховано 2,14 млрд дол., за I півріччя цього року - 787 млн дол. Western Union була першою і єдиною системою, що запропонувала перекази в гривні. За даними НБУ, в січні-березні 74 тис. клієнтів отримали переклади в гривневому еквіваленті на загальну суму 128 млн грн. Ліцензії на роботу з системою мають 35 українських банків, і фактична заборона на роботу з гривневими переказами Western Union може ударити по їх бізнесу. "Ми виконуватимемо вимогу Нацбанку і шукатимемо варіанти, щоб ці обмеження не відбилися на наших клієнтах", - сказав начальник відділу роздрібних продуктів ОТП Банку Олексій Руднєв. Неофіційно банкіри повідомляють, що нинішні правила Western Union дозволяли банкам використовувати систему для конвертації валют, чому і намагається перешкоджати НБУ. "Якщо система не допрацює своє програмне забезпечення, ми вимушені будемо відібрати у неї ліцензію", - заявив Віктор Кравець, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі