друкувати


Держгірпромнагляд: Поговоримо про експертизу

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-12-11 12:10:02
Держгірпромнагляд запропонував чіткий механізм розрахунку тарифів для проведення експертизи.

Кабінет міністрів України за ініціативи Держгірпромнагляду прийняв постанову "Про затвердження порядку визначення граничного розміру тарифу на проведення експертизи стану безпеки промислового виробництва суб’єкта господарювання". Постанова має єдиний механізм визначення вартості експертиз, які є підставою для отримання документів дозвільного характеру. Впровадження цієї постанови запобігатиме невірному розрахунку вартості експертизи, повідомляє прес-служба Держгірпромнагляду.

Граничні розміри тарифів поширюються на експертні організації, які проводять експертизу щодо спроможності підприємства забезпечувати додержання вимог законів та інших нормативно-правових актів з охорони праці та промислової безпеки під час виконання робіт підвищеної небезпеки та експлуатації машин, механізмів та устаткування підвищеної небезпеки.

Правовою підставою розроблення зазначеного проекту є Закон України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності", а саме пункт 6 статті 4, яким передбачено, що розмір тарифів, на проведення суб’єктами господарювання експертиз, які є підставою для видачі документів дозвільного характеру затверджується Кабміном. Вартість робіт з експертизи залежала від декількох складових, а саме: кількості працівників суб’єкта господарювання, що виконують роботи підвищеної небезпеки; кількості видів робіт підвищеної небезпеки; кількості заявлених одиниць устаткування.

Тому Комітет запропонував чіткий механізм розрахунку тарифів, відповідно до якого можна взяти до уваги усі перелічені чинники – формульний принцип визначення вартості експертизи. Такий принцип дає можливість визначити вартість робіт для кожного конкретного випадку з урахуванням працезатрат експерта і запобігає випадкам необґрунтованого її завишення за незначної кількості працюючих, обладнання.

Під час опрацювання проекту в Кабміні, Комітетом було проведено узгодження проекту зі Спільним представницьким органом сторони роботодавців на національному рівні та враховано надані ним пропозиції.

Обговорити на форумі