друкувати


У музеї "Писанка" відбулася презентація: Потічком, променем, пером

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-12-09 05:21:29
У музеї "Писанка" відбулася презентація книжки віршів молодого письменника з Косова Івана Бойчука "Сплінські стани". (Слово "сплін" означає депресію, пригніченість).

Письменник викладає в Косівському інституті прикладного мистецтва українську мову й літературу. А ще — видає літературно-мистецький альманах "Алкос". Усе, що є в Косові творчого, креативного, має відображення в альманасі.

З віршів одразу видно, що їх автор — філолог. Він розкуто грається словами, мов намистинками, вживаючи діалектизми й поняття з комп’ютерної термінології.

Поезія Івана Бойчука дуже ритмічна, хоч і не дуже римована. Тому на презентації виникали запитання, чи ставив хтось його вірші на ноти, адже вони мелодійні і звучні.

Щодо "спліну", то цим станом його збірка віршів справді позначена. А куди ти дінешся від особистих переживань? — зізнавався автор. — Принаймні, я намагався уникати фальші й пустозвонності.

Насправді "депресивною" його книжку важко назвати. Поет не скаржиться й не кокетує зі смутком. Просто на певному етапі свого життєвого досвіду він сприймає світ саме так — "сплінно".

Презентація мала назву "Потічком, променем, пером". Назва ця не менше характеризує автора, аніж назва збірки. Пригніченістю тут і не пахне.

Автор: Мар’ян ЯРИЙ, Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі