друкувати


Пошли, Катерино, доброго чоловіка

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-12-07 11:03:16
Сьогодні церква святкує день великомучениці Катерини, яку здавна вважають покровителькою дівочої долі. Саме до неї в молитвах звертаються дівчата із проханням знайти доброго чоловіка. Ще з сивої давнини прийшли до нас звичаї ламати у цей день вишневу гілочку, ставити її у невелику посудину з водою та дочекатися 13 січня. Якщо до цього часу гілочка зацвіте — вийде юнка щасливо заміж, а як засохне гілочка, то сидітиме ще рік в дівках.

На Сході України незаміжні дівчата варили гречану чи пшоняну кашу і напередодні свята виносили її обгорнену вишитим рушником надвір та приказували: "Іди, Доле, до мене вечеряти та будь прихильною!". Якщо на цей заклик хтось відгукувався, бодай собака загавкав, тоді вочевидь, Доля прийняла запрошення, якщо було тихо, то значить немає ще Долі жіночої для юнки.

Хлопці також шанували свято Великомучениці. Перед цим днем вони постили сім п’ятниць, аби на сьому, та що випадає перед сьомим грудня, їм майбутня дружина приснилася. Ті, хто не шанували свято, мусили в Катерини прощення на колінах вимолювати. У день Великомучениці йшли на колінах від церковного порога до її ікони та палили перед образом свічку. Якщо полум’я було яскраве, то Катерина простила, якщо ні — чекали наступного року та свята.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі