друкувати


Чернігівщина: На дереві проявилася ікона Божої матері

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-12-04 05:22:46
Два роки тому над селом пройшла велика буря, 130-річна липа розкололася. На ній з`явилася ікона Божої матері.Вкрадена два роки тому ікона повернулася то Троїцького собору у селі Виблі на Чернігівщині.

Щоб не потрапити до рук злодіїв вдруге, вона оселилася на старій липі в образі Божої матері. Тільки так місцеві жителі можуть пояснити дивовижне зображення на стовбурі, яке тиждень тому помітили перехожі. У село одразу поїхали прочани з усієї України. Кожен намагається забрати із собою гілочку з дерева чи шматочок кори. Місцеві дозволяють, бо вірять, що їхня старенька липа буде зцілювати людей.

Два роки тому над селом пройшла велика буря, 130-річна липа розкололася. На висоті кількох метрів від землі утворилося дупло. Місцеві жителі думали спиляти дерево, але все руки не доходили.

Жителька Виблів Олександра Булавко першою помітила зображення на липі. Показала сусідам. Тільки образ кожен бачить свій — одні Ісуса, інші — Божу матір.

У Троїцьку церкву вдерлися іконокради два роки тому - забрали чотири старовинні образи. Серед них — Скорбящої Божої Матері. Місцеві розповідають, стояла вона у тому кутку, як раз навпроти липи.

Ікона дорога — 17 століття. Міліція так і не знайшла крадіїв. Селом пішли чутки, що образ потрапив до приватної колекції, його більше не повернути. Тепер зображення на липі порівнюють із втраченою іконою. Олександра з трьома подругами пильнують його цілодобово, по черзі. Біля дерева тепер збираються прочани, залишають квіти, харчі та гроші.

Бабусі розповідають приїжджим, що липа чудотворна. Люди вже обдерли з дерева кору, намагаються забрати з цього місця бодай жменьку землі. Триматимуть вдома на щастя. Вірять - галузка з липи захистить оселю від крадіїв, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі