друкувати


Розпочався великий грудневий зорепад

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-12-04 05:08:05
В ніч на 4 грудня Земля почала проходити крізь метеорний потік Гемінід. Так званий "великий грудневий зорепад" триватиме більше двох тижнів. Якщо з погодою пощастить, можна буде побачити яскравий зимовий зорепад.

Яскраві "зірки, що падають" на небі можна буде спостерігати до 19 грудня. Свого максимуму зорепад досягне 14 грудня, коли за годину падатимуть до 120 метеорів.

Астрономи запевняють, що такий зорепад - дуже ефектне видовище. Адже потік Гемінід відрізняється великою яскравістю. Головне, щоб пощастило з погодою: часто через грудневу хмарність спостерігати за метеорним потоком украй складно.

Свою назву Гемініди отримали від сузір'я Близнюків (Gemini). Під час спостереження з Землі здається, що яскраві метеори летять саме звідти, хоча насправді це лише видимість.

Фахівці зазначають, що потік летить не назустріч Землі, а наздоганяє її, тому швидкість метеорів незначна - близько 35 км/с.

Щорічні спостереження за цим явищем доводять, що його максимальна активність неухильно зростає. Так, в 1877 році падало приблизно 14 метеорів на годину, в 1896 році - близько 23, в 1999 році - 90.

Нагадаємо, у жовтні Землю накрив найбільший осінній зорепад за останні 30 років. Наша планета пройшла через пік метеорного потоку Оріонід, в земній атмосфері згорали 15-20 великих метеорів на годину, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі