друкувати


Різдвяна ялинка США запалила вогні

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-12-04 05:03:23
Президент США Барак Обама запалив вогні на головній ялинці Вашингтона, встановленій напроти Білого дому. Цього року в домі є нововведення. На південній галявині Білого дому тепер можна побачити город, а в одному місці крізь отвір в стіні видно державний банкетний зал.

"Історія Різдва - християнська, але, водночас, її урок - спільний для всіх", - зазначив Обама. За словами президента, Різдво - це, перш за все, нагадування про те, що люди повинні любити і берегти один одного, піклуватися про своїх ближніх.

"Сьогодні ми згадуємо історію, настільки ж прекрасну, як просту. Історію дитини, що народилася далеко від дому у батьків, які керувалися тільки вірою. І ця дитина в кінцевому підсумку створила віру, яка живе вже понад дві тисячі років і згідно з якою, незалежно від того, хто ми такі і звідки ми, ми всі повинні любити один одного як брати і сестри", - підкреслив президент США.

Він побажав щасливого Різдва, перш за все, військовослужбовцям, які проводять зимові свята далеко від дому.

"Наші думки і молитви - з тими, хто перебуває далеко від дому в ці свята, з матерями і батьками, синами і дочками наших військових, які щодня ризикують своїми життями заради нашої безпеки", - сказав Обама.

"Цього року в домі є нововведення. На південній галявині Білого дому тепер можна побачити город, а в одному місці крізь отвір в стіні видно державний банкетний зал. І щойно я побачила там фігурку маленького Бо", - сказала напередодні журналістам першу леді США Мішель Обама.

Міні-копію цуценя португальського водного собаки Бо зроблено з марципана, як і овочі на городі пряникового Білого дому, а люстру та меблі в банкетному залі - з чорного шоколаду.

Мішель Обама розповіла також, що в цьому році Білий дім вирішив поділитися новорічними прикрасами, що залишилися від попередніх адміністрацій, з 60 населеними пунктами по всій країні.

"Ми попросили їх прикрасити цими прикрасами улюблені місцеві визначні пам'ятки, а потім повернути їх нам, щоб ми тут, у Білому домі, влаштували виставку", - розповіла вона.

Крім того, за традицією присвячувати в зимові свята час добродійності, президентська адміністрація в цьому році вирішила допомогти активістам одразу двох благодійних програм. Одна з них називається Нагодуй сусіда (Feed a Neighbor), інша - Іграшки для малюків (Toys for Tots).

Церемонія запалювання вогнів на Національній Різдвяній ялинці відбувається в столиці США щорічно з 1923 року.

У 1978 році напроти Білого дому посадили 14-метрову колорадську блакитну ялину, яка стала Національною Різдвяною ялинкою. Її оточують 56 ялинок меншого розміру, які представляють всі американські штати і території.

Урочисте запалювання вогнів на ялинці - одна з численних "президентських" традицій, пов'язаних з улюбленим святом американців - Різдвом. Чи не головна традиція Білого дому - "будівництво" пряникового Білого дому. У цьому році головним "архітектором" шоколадно-імбирно-марципанової будівлі вагою 177 кілограмів став президентський шеф-кухар Білл Йоссес, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі