друкувати


Мінфін: Гривня сильно подорожчає після виборів

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-12-03 04:52:30
У Міністерстві фінансів прогнозують, що наступний рік стане вдалим для української валюти. Після президентських виборів курс гривні посилиться, вважає заступник міністра фінансів Олександр Савченко.

"Я казав, що в кінці року гривня почне посилюватися. Я не знав тоді, до якого курсу вона впаде. Впала до 8,5 (гривні за долар), зараз посилюється. Ще більше гривня посилюватиметься після закінчення виборів", - наголосив він.

"Люди починають розуміти, що тримати вдома величезні доларові запаси невигідно і небезпечно, і починають витрачати ці кошти", - пояснив урядовець. Він також впевнений, що "фактор, який вплинув на ревальвацію гривні – це звуження грошової маси і бази, й це зовсім неправильна політика".

"Всі центральні банки світу проводять більш активну політику. Вони дають нові кошти в економіку, дають нову пропозицію своїх грошей, але направляють її в реальний сектор економіки", - заявив він.

Крім того, заступник міністра зауважив, що економічний розвиток України завмер. "Сам бізнес намагається за рахунок зовнішніх факторів вижити. Експорт веде в нікуди, це дуже небезпечна тенденція. Треба збільшити внутрішнє споживання", - додав Савченко.

Нагадаємо, протягом останнього часу курс гривні посилився на міжбанківському і готівковому валютних ринках. Експерти прогнозують, що до виборів ціна української валюти залишиться стабільною - на рівні 8-8,10 грн за долар.

Разом із тим, багато економістів прогнозують, що після виборів ціна української валюти може знизитися.

Натомість сам Савченко раніше прогнозував, що курс долара наступного року може повернутися навіть до ціни 5 гривень, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі