друкувати


В Коломиї пройде ХХІІІ музичний фестиваль імені Кос-Анатольського

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-12-03 03:00:49
З 11 по 13 грудня в Коломиї проходитиме щорічний ХХІІІ музичний фестиваль імені Анатолія Кос-Анатольського до 100-річчя з Дня народження композитора. Протягом трьох днів коломийську публіку та гостей міста будуть радувати виступи відомих оркестрів та виконавців симфонічної музики.

Поціновувачі класичної музики вже зачекалися фестивалю, адже він мав проходити наприкінці листопада. В зв’язку з епідемією грипу та впровадженим карантином його перенесли на грудень.

В перший день музичного свята відбудеться урочисте відкриття фестивалю та концерт симфонічної музики за участю симфонічного оркестру Івано-Франківської філармонії. До Коломиї завітає диригент, заслужений діяч мистецтв України, Руслан Дорожівський.

12 грудня в Музеї історії міста Коломиї відбуватиметься музичне вітання за участю народного артиста України Перта Терпелюка та науковців Німеччини, Польщі та України. Цього ж дня в приміщенні Народного дому пройде концерт камерної вокальної музики "В пісенному колі Кос-Анатольського" за участю заслуженого артиста України Лілії Коструби, Ярослави Матюхи, Оксани Рапіти, Мирослава Драгана та актора театру імені Марії Заньковецької Романа Біля.

В заключний день фестивалю свято завітає в СШ №10. Відкриють пам’ятну таблицю на будинку, в якому народився відомий композитор. Опівдні в Народному домі з концертом виступлять учні та випускники музичних шкіл міста "Юні музиканти – не забудьмо маестро!". Із настанням сутінок відбудеться закриття фестивалю за участю хорів факультету культури і мистецтв Львівського національного університету імені Івана Франка (керівники Марія Камінська та Михайло Телюк).

Історична довідка: Анатолій Йосипович Кос-Анатольський (український композитор, народний артист України (1969), депутат Верховної Ради УРСР, лауреат Державної премії УРСР ім. Тараса Шевченка (1980)) народився 1 грудня 1909 в місті Коломия Івано-Франківської області. український композитор, народний артист України (1969), депутат Верховної Ради УРСР, лауреат Державної премії УРСР ім. Тараса Шевченка (1980).

Навчаючись у Станіславській гімназії, створив хор, почав записувати пісні. У 1931 закінчив юридичний факультет Львівського університету, а в 1934 — Львівську консерваторію. У 1930-х був у складі популярної у той час на Львівщині "Капели Яблонського".

Після Другої світової війни став членом Львівського обласного відділення Спілки радянських композиторів України, працював концертмейстером Львівського драматичного театру, а від 1952 — викладачем Львівської консерваторії ім. Миколи Лисенка (з 1973 — професор).

Його творчий доробок є перлиною української культури і налічує опери, балети, оперети, вокально-симфонічні твори, інструментальні концерти, романси, пісні. Він писав музику для симфонічного оркестру.


Обговорити на форумі