друкувати


Переселенці з Польщі створюють нову політичну силу

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-12-01 05:22:41
На базі всеукраїнської громадської організації "Конгрес українців Холмщини і Підляшшя" буде створено політичну партію. Про це повідомив на зборах молодіжної громадської організації "Молода Холмщина" імені Івана Огієнка голова Конгресу Олександр Боровик.

За його словами, основними завданнями цієї політичної сили є намір домогтися для вигнанців з рідної землі (переважно Холмщини, яка, згідно з домовленостями між Польщею та СРСР, не потрапила до складу України) статусу депортованих, відшкодування їм моральних і матеріальних збитків, а також відновлення і збереження національно-культурних традицій цієї гілки українського народу.

Боровик також висловив упевненість, що цей процес не буде складним, оскільки збір підписів за створення партії добре налагоджено завдяки діяльності осередків Конгресу, які діють у 16 областях України. "Коли ми створимо партію, то до нас зголосяться чимало колишніх холмщаків та їх нащадків, яких нині налічується в Україні близько двох мільйонів осіб. Це дасть змогу нам на виборах до парламенту набрати, як мінімум, 3% голосів, що становить 600 тисяч виборців. Це не так вже й багато. Ми їх завжди наберемо", - зазначив голова Конгресу.

На зборах молодіжної організації "Молода Холмщина" імені Івана Огієнка вирішено передати естафету громадської і політичної діяльності молодому поколінню, оскільки наймолодшому члену Конгресу з колишніх депортованих холмщаків нині 67 років. Для відновлення і збереження історичної пам’яті холмщаків та організації поїздок до рідних місць у рамках молодіжної організації створено три групи, які, зокрема, займатимуться збереженням культурної спадщини, контактами з українською діаспорою в Польщі та організаційно-господарськими справами.

Нагадаємо, у вересні 2009 року минула 65 річниця початку акції з переселення, організованої комуністичними режимами Польщі та Радянської України. з 1944 по 1946 рр. з етнічних українських територій Холмщини, Лемківщини та Надсяння було примусово виселено понад 480 тисяч осіб української національності – переважно у східні і південні райони України. Проти решти українців (перважно греко-католиків), які чинили спротив переселенню і не хотіли виїжджати з рідних місць, у 1947 р. було проведено сумнозвісну акцію "Вісла", внаслідок якої майже 150 тисяч українців з допомогою армійських підрозділів було виселено в західні і північні райони Польщі, які колись були німецькими територіями.

Виселення супроводжувалось репресіями та знущаннями над мирним населенням. Непокірних запроторювали у польський концтабір "Явожно", спеціально створений для українців.

За даними Конгресу українців Холмщини і Підляшшя, українці, що проживали на цих територіях, залишили полякам 461 тисячу гектарів орних земель, здали для потреб Червоної Армії понад 18 млн. тонн зерна, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі