друкувати


Польща: За комуністичну символіку саджатимуть

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-11-30 04:49:16
Президент Польщі Лех Качиньський схвалив законопроект, що передбачає кримінальну відповідальність за володіння або купівлю комуністичних символів. За володіння або купівлю комуністичної символіки у Польщі чекає штраф або тюремне ув'язнення до двох років.

Згідно з документом, кожен, хто володіє, продає або поширює речі чи записи, що містять символіку комунізму, може бути оштрафований або засуджений до тюремного ув'язнення на строк до двох років.

Щоправда, від відповідальності звільнені ті, хто використовує дані символи з художніми та освітніми цілями, а також колекціонери комуністичної атрибутики.

Законопроект був запропонований правою партією "Закон і справедливість", одним із творців якої є нинішній президент країни, і згодом підтриманий правлячою партією "Громадянська платформа", до якої належить прем'єр-міністр країни Дональд Туск .

Законопроект був зустрінутий критикою з боку лівих рухів, які зазначали, зокрема, що в документі не міститься списку конкретних символів, що підлягають забороні.

Сенатор від партії "Закон і справедливість" Збігнев Ромашевскій зауважив, що комуністичні символи, такі як серп і молот та червона зірка, повинні бути заборонені, тому що "злочини, скоєні комуністичними режимами, забуваються, що дозволяє процвітати бізнесменам, які продають речі з такою символікою і портрети радянських лідерів ".

На думку депутата, до комунізму треба ставитися так само, як і до фашизму. "Кількість жертв (комуністичного і фашистського режимів -ред.) можна порівняти. Ми в Польщі жили між двох радикальних режимів і ми знаємо, що вони з себе представляють", - сказав він.

Комуністичний режим встановився в Польщі в 1947 році, коли після Другої світової війни країна потрапила в сферу впливу Радянського Союзу, і був скинутий в 1989 році мирним шляхом, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі