друкувати


У "Цмоку" — Заливаха

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-11-30 01:01:21
В івано-франківській мистецькій галереї "Цмок" днями відкрилася виставка відомого художника-шістдесятника, лауреата Шевченківської премії Опанаса Заливахи. На невеличкій площі експонується віднайдене глиняне панно майстра.

Колись воно прикрашало кав’ярню "Медівня". Згодом, у 2000 році кав’ярню разом з панно викупили та зробили ремонт. З того часу панно вважалося втраченим "Добре, що знайшлися такі люди, як Уляна Сказкіна та Володимир Семчук, які зберегли у своєму гаражі фрагменти, — каже художник та учень Опанаса Заливахи Богдан Брянський, показуючи врятований твір. — Панно було акуратно було знято, проте, звісно, потребує значної реставрації. До речі, робив його майстер не сам, а з колегами: Богданом Годем і Юрієм Матвієнком".

До речі, в Івано-Франківську знаходиться чимало творів знаного художникам. Одне із панно врятували прикарпатські митці та громадські діячі. Знаходилося воно в колишній кав’ярні "Білий камінь" на центральній вулиці Незалежності. Тепер тут філія одного з банків. За настійливими проханнями твір, який хотіли знищити, таки залишили. На жаль, за словами пана Брянського, чимало робіт митця вже давним давно зникли. Вони прикрашали івано-франківські кав’ярні, бари, готелі, крамниці, їдальні. Наразі мистецька громада обласного центру Прикарпаття думає, де знайти приміщення, аби зробити музей Опанаса Заливахи.

Автор: Галина ПЛУГАТОР, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі