друкувати


iPhone в Україні не продаватиметься

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-11-27 04:11:02
Apple запускає продажу iPhone навіть в Гвінеї-Бісау, Катарі й Екваторіальній Гвінеї. Шансів з'явитися в офіційному продажі на українському ринку у "яблучного" телефону досі немає.

На сьогоднішній день iPhone можна купити в 85 країнах світу. У Європі залишилося всього 12 "білих плям" - країн, в яких досі не розпочався офіційний продаж пристроїв. Україна складає компанію таким "яблучним" аутсайдерам, як Білорусь, Албанія, Боснія і Герцеговина, Сербія, Андорра, Ісландія, Кіпр, Словенія. Також iPhone сьогодні не можна придбати в таких карликових державах, як Ватикан, Монако і Сан-Маріно, що, втім, логічно, зважаючи на кількість потенційних покупців. Метикуватішими і поступливішими від українських мобільних операторів виявилися і азіатські технічні тигри. Цього тижня продажі телефону стартують в Південній Кореї, а не так давно пристрій вийшов на китайський і японський ринки. Водночас, в Україні - одній з найбільших країн Європи, де проживає близько 45 млн. осіб, а рівень проникнення мобільного зв'язку складає 120%, - iPhone продається з-під поли.

Офіційний вихід iPhone на український ринок міг відбутися ще минулого року, але цього так і не відбулося. Основна причина провалу переговорів в тому, що Apple в кожній з країн робить ставку на операторський канал продажу. Для українських зв'язківців бізнес з продажу телефонів ніколи не був пріоритетним, на відміну від Америки і Європи.

Посилює становище той факт, що на відміну від російського ринку українські оператори не володіють власними великими мережами мобільного рітейлу. У питанні "білого" продажу телефонів Україну змогли обійти Молдова та Гвінея-Бісау. У цих країнах "яблофони" продає мобільний оператор Orange. Він є одним з найбільших продавців телефонів Apple у світі. Телекомунікаційну компанію не зупинив навіть той факт, що купівельна спроможність жителів Гвінеї-Бісау викликає серйозні сумніви. Дохід на душу населення в цій африканській країні з населенням в 1,35 млн. осіб складає $ 220 на рік. Для порівняння, в Україні цей же показник складає $ 3210.

Як пише видання, переговори з виробником безрезультатно вели всі українські оператори мобільного зв'язку. Втім, добитися від Аpple прийнятних для себе умов і цін вони так і не змогли. На позиціях операторів щодо досягнення компромісу з виробником, безумовно, позначився досвід офіційного виходу iPhone на російський ринок, де телефон продається дуже проблематично. Основні причини провалу продажів пристроїв у Росії полягають в завищених роздрібних цінах та високому рівні проникнення "сірих" телефонів, нелегально ввезених в країну. За оцінками експертів, на момент офіційного виходу iPhone на ринок Росії на руках користувачів було до 400 тис. "сірих" "яблофонів". Для порівняння, за минулий рік зі старту "білих" продажів пристрою в Росії було реалізовано не більш ніж 200-300 тис. iPhone. Зараз на складах "великої трійки" (МегаФон, Вимпелком, МТС) припадають пилом тисячі не розпроданих пристроїв. При цьому телекомунікаційні компанії зобов'язалися за два роки продати близько 3,5 млн. Очевидно, що маючи такий сумний досвід, ні Вимпелком, ні МТС найближчим часом не будуть ініціювати переговори з Apple своїх дочірніх структур в Україні - МТС-Україна і УРС (ТМ Beeline).

Одним з основних стримуючих чинників для масового продажу iPhone в Україні є досить висока ціна пристрою. За підсумками першого півріччя цього року частка пристроїв вартістю понад $ 300 (переважно іміджеві телефони, смартфони і комунікатори) у загальному обсязі продажів складає всього-на-всього 8%, зазначає газета Дело.

У випадку виходу телефонів на наш ринок офіційно продажі пристроїв Apple, за оцінками Unitrade Group, складуть усього 30-35 тис. пристроїв на рік. Для ринку мобільних терміналів, який цього року складе близько 4,1 млн. терміналів ($ 541 млн.), - це менше ніж 1%. Крім того, на нашому ринку сьогодні практично відсутній механізм субсидування оператором купівлі пристроїв, тобто продажу акційних телефонів за символічною ціною за умови підключення на контрактний тариф. Така схема поширена на європейських ринках, де щомісячний дохід від одного абонента становить від 20 євро. Проте в наших умовах вона економічно не виправдана, оскільки доходи операторів істотно нижчі (близько $ 4).

Зводить до мінімуму шанс виходу на ринок України офіційного iPhone і той факт, що більшість українців, які хотіли придбати заповітний пристрій, вже зробили це. За оцінкою одного з українських роздрібних мереж, цього року на українському ринку було реалізовано від 8 до 9 тис. "сірих" iPhone. Втім, директор агенції мобільного маркетингу LEAD9 Interactive Marketing Назар Гриник вважає, що цей фактор частково компенсується тим, що серед власників продукції Apple висока частка тих користувачів, які готові платити за будь-яку новинку неадекватні гроші й оновлювати модель мало не кожні півроку. Крім цього, посилюється конкуренція в сегменті іміджевих пристроїв. Українські фанати сенсорних телефонів сьогодні можуть вибирати з декількох моделей від різних виробників, які є прямими конкурентами iPhone.

Це, зокрема, Nokia 5800, Samsung SGH-i900 Omnia, HTC Touch HD. Ці пристрої, можливо, володіють не таким зручним інтерфейсом, але є більш функціональними.

В Україні "сірий" iPhone можна купити в більшості інтернет-магазинів. Вартість iPhone 3G з об'ємом пам'яті 8 Гб становить від 5 до 6 тис. грн. Постачання цих телефонів здійснюється в основному з тих країн Європи, де вони не блокуються під певного мобільного оператора. Справа в тому, що у Франції та Бельгії прив'язку до операторів заборонено так само, як і в Росії.

Зазначимо, що продаж "сірих" iPhone в Україні не є протизаконним. Ще влітку Укрчастотнагляд, попри те, що американський виробник телефонів не має офіційного дилера в Україні, дозволив ввезення цих телефонів. Однак зареєструються IMEI-коди тільки тих телефонів, які сертифіковано. Таким чином, будь-який інтернет-магазин, який хоче продавати iPhone, повинен подати в Укрчастотнагляд заявку на дозвіл ввезти в Україну певну партію телефонів компанії Apple. До заявки необхідно додати договір купівлі-продажу цих телефонів з компанією, що має право офіційно продавати iPhone, а також всі супровідні документи, що підтверджують якість та оригінальність, повідомляє Новинар.

Обговорити на форумі