друкувати


Івано-Франківськ: СБУ провело круглий стіл на тему Голодомору

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-11-27 03:04:33
До Дня пам’яті жертв Голодомору в Управлінні СБУ в Івано-Франківській області відбувся круглий стіл на тему "Причини, механізми та наслідки Голодомору-геноциду 1932-33 років в Україні". У засіданні взяли участь молоді співробітники, керівництво Управління СБУ, представники ЗМІ.



Хвилиною мовчання на вшанування пам’яті жертв Голодомору відкрив круглий стіл заступник начальника Управління Богдан Богайчук.

Консультант-експерт підрозділу архівного забезпечення Управління виступив з доповіддю, у якій розповів про причини, механізми створення штучного голоду в Україні у 1932-1933 роках.

Він, зокрема, зазначив наступне: "У період з 2000 по 2008 рік проведено масштабні дослідження архівних фондів, зібрано понад 40 тисяч усних свідчень про Голодомор в Україні, підсумовано документи, збережені та віднайдені за кордоном, опубліковані у Росії, в діаспорі. У серпні 2006 року Службою безпеки України опубліковано віднайдені документи Галузевого Державного Архіву СБУ. Наявні матеріали розкривають передумови, причини та механізми організації Голодомору.

У 1932-1933 роках радянським урядом був ухвалений і реалізований план приборкання українського села. Сталін вірно усвідомив, що саме селяни залишалися носіями традиційних українських цінностей: шанобливого ставлення до праці на землі і її результатів, поваги до особи, а відтак і до приватної власності, що суперечило основним засадам комуністичної ідеології. Національно-свідомі, націоналістичні сили і настрої походили саме з середовища сільського населення України, живилися ним і знаходили в ньому свою підтримку. Відтак, у 1932-1933 роках більшу частину сільського населення України було зумисне фізично винищено."

Учасники круглого столу переглянули також документальний фільм "Великий злам", знятий за розсекреченими архівними документами.

Розслідування кримінальної справи, порушеної Службою безпеки України у травні цього року, за ст.442 "Геноцид" КК України, у якій зібрано вже 253 томи документів, перебуває на завершальній стадії. Метою розслідування справи за фактом вчинення геноциду в 1932-1933 роках в Україні є не лише необхідність надання правової оцінки діям конкретних осіб, але і обов’язок України поінформувати міжнародну спільноту про причини і наслідки тієї страшної трагедії, щоб унеможливити повторення подібних злочинів проти людства у майбутньому.

В Управлінні СБУ тривають скорботні заходи. У п’ятницю по обіді відбудеться загальний вечір-реквієм, а у суботу, у День пам’яті жертв голодомору, співробітники Управління долучаться до загальноукраїнської акції "Свічка пам’яті", повідомляє прес-секретар Управління СБУ в Івано-Франківській області.

Обговорити на форумі