друкувати


Тимошенко: Люди навіть не відчують, як зміниться ціна на газ

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-11-26 05:28:03
Прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко заявляє, що ціна на природний газ для промисловості в першому півріччі 2010 року не зміниться. Про це Тимошенко заявила в п'ятницю ввечері в ефірі українського телеканалу.

"Я можу абсолютно точно стверджувати, що і з 1 січня, люди навіть не відчують, як зміниться формула, як буде встановлена ціна на газ. І більше того, скажу, за тими прогнозами, які ми зараз маємо, ціни на нафту, на мазуту, на газоль, а це і є складові формули, у нас як мінімум у першому півріччі ціна для промисловості на природний газ не зміниться, вона буде така, як і була в 2009 році", - сказала Тимошенко.

Глава уряду вважає, що всі гучні заяви про газ кандидатів у Президенти необхідно "фільтрувати". "Я повинна їх усіх заспокоїти, а насамперед заспокоїти всіх промисловців, підприємців, ціна на газ, як мінімум перші півроку наступного, буде такою, як була цього року. Це називається стабільність, тому що весь 2009 рік ціна була стабільною як для людей у побуті, я це пообіцяла, я стримала обіцянку, так і для промисловців і підприємців", - підкреслила вона.

Тимошенко додала, що делегація НАК "Нафтогаз України" перебуває в Росії тільки для узгодження об'єму постачань природного газу наступного року, - передає "УНІАН".

"Щодо газу у нас все буде добре, все буде гаразд і без яких-небудь стресів. А делегація наша НАК "Нафтогаз" поїхала до Росії лише з однієї причини: як і передбачено контрактом, узгодити об'єм газу наступного року такий, який потрібний Україні. І немає ніякого насильства в цьому. Який ми заявимо об'єм газу, такий і буде прийнятий для забезпечення України наступного року", - зазначила глава уряду.

Як повідомляв ForUm, середня ціна постачань газу до України в 2010 році становитиме приблизно 280 доларів за тисячу кубометрів. "Оцінюючи середню ціну наступного року приблизно в 280 доларів, що відповідає європейським цінам, можна порахувати, скільки складе недоотриманий прибуток", - сказав офіційний представник ВАТ "Газпром" Сергій Купріянов.

Нагадаємо також, 24 листопада ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" підписали доповнення до контракту купівлі-продажу природного газу від 19 січня 2009 року.

Відповідно до доповнень річна контрактна кількість газу на 2010 рік встановлена в об'ємі 33,75 млрд куб. м замість 52 млрд куб. м, як було передбачено раніше. Підписаними документами закріплена також відсутність штрафних санкцій щодо об'ємів споживання газу "Нафтогазу України" в 2009 році, повідомляє forUm.

Обговорити на форумі