друкувати


Прикарпаття: 30 мертвих свиней. Свинячий грип чи ще якась зараза?

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-11-26 05:09:52
Три десятки мертвих свиней у лісі поблизу свого села знайшли мешканці Вікторова, що на Івано-Франківщині. Здригнулися навіть фахівці. Кажуть: ще не бачили такої жахливої картини. Хто викинув стільки здохлих тварин, і чи становлять вони загрозу для людей?

Новина про свиней у лісі Вікторовом розлетілася миттєво. Селяни налякані: подейкують, тварин занапастив грип чи ще якась страшна зараза.

Фахівці ж, попри ймовірну загрозу, взяли на місці проби для аналізів. Найперші результати бактеріологічних досліджень будуть за тиждень, вірусні - робитимуть продовж місяця.

Надія Репетун, лікар-вірусолог Івано-Франківської обласної ветлабораторії:
- По зовнішньому вигляду видно, що ці тварини були слабі. І свиноматка, і малі. А від чого - трудно сказати. Я працюю 43 роки, але викинули таке - перший раз в житті бачимо!

Фахівці припускають, льоху й поросят могли везти зі Львівської області. Та не довезли. Чому - з'ясовують правоохоронці.

Володимир Степуляк, керівник відділу УМВС України в Івано-Франківській області:
- Загрозу знімемо, а правову оцінку буде зроблено.

Фахівці запевняють: знайти винуватця - справа часу. Тварини не з приватного господарства. Про це свідчать штамповання і спеціальні "кліпси" на вухах свиней. Екологи кажуть, такі випадки, на щастя, поодинокі.

Ігор Яківчук, керівник державної екологічної інспекції Івано-Франківської області:
- Покарання є. Ми говоримо про дві речі: штрафні санкції за порушення, плюс нараховуються збитки за забруднення або засмічення земель.

Сьогодні свиней прибрали та відзвезли на Коломийський ветеринарно-санітарний завод, що утилізує відходи тваринного походження. А місце у Вікторівському лісі про всяк випадок дезинфікували хлорним вапном. Уже після відзнятого матеріалу "Свідок" дізнався, що водія, який доправляв поросят знайшли. Вони з Івано-Франківщини. Усього фахівці не повідомляють, але наголошують, за таке порушникам буде непереливки, повідомляє НТН.

Обговорити на форумі