друкувати


Прикарпатські рятувальники вже неодноразово доводили свою універсальність

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-11-24 03:26:58
До складу Івано-Франківського гірського пошуково-рятувального загону нині входить майже чотири десятки рятувальників. Кожен із них прийшов сюди своїм шляхом, проте об’єднує усіх одна мета – рятувати людське життя.

Найчастіше рятувальні роботи доводиться виконувати у Карпатах – чимало горе-мандрівників не розраховують свої сили і губляться у безкраїх гірських лісах. Однак спектр робіт, що їх можуть виконувати гірські рятувальники, аж ніяк не обмежується пошуком туристів.

Прикарпатські гірські рятувальники вже неодноразово доводили свою універсальність. Варто пригадати лише минулорічну повінь, коли ці мужні люди в одностроях МНС на легких катамаранах розбурханими прикарпатськими ріками перевозили людей із зон затоплень у безпечні місця, доставляли найнеобхідніші продукти харчування та медикаменти тим, котрі залишалися в полоні водної стихії, повідомляє Центр пропаганди ГУ МНС в Івано-Франківській області.

Гірським рятувальникам підвладні не лише вода і гори. У випадку різних надзвичайних ситуацій їх залучають і до порятунку людей з висотних будівель та споруд, печер та завалів. Звісно, щоб виконувати такі завдання, потрібно бути у відмінній формі – як моральній, так і фізичній. Для цього необхідно постійно тренуватися. Під час недавнього заняття, наприклад, гірські рятувальники відпрацьовували різні способи транспортування умовного потерпілого з будівлі. Завдання – якнайшвидше дістатися до "постраждалого", правильно одягнути на нього спеціальний засіб транспортування – так звану "косинку" - і у супроводі одного із рятувальників обережно спустити додолу. При цьому, як зазначають фахівці, слід правильно визначити ступінь важкості травм, яких зазнав потерпілий і кваліфіковано надати потрібну допомогу.

У своїй роботі гірські рятувальники використовують професійне рятувальне обладнання. З допомогою рятувальних мотузок, карабінів, спускових приладів та затискачів у карпатських горах вони врятували не одне людське життя. До речі, таких спеціалізованих гірських пошуково-рятувальних загонів на Україні є всього чотири, проте вони готові при необхідності працювати у будь-якій точці нашої країни.

Обговорити на форумі