друкувати


Де, як і коли скасували карантинний режим в Україні

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-11-23 05:13:23
Батьки можуть перевести подих: від 23 листопада тритижневий антигрипозний карантин починають скасовувати у більшості регіонів. Але – з поправкою на епідемічну ситуацію. В деяких регіонах батькам доведеться кожного ранку в щоденнику записувати температуру дитини, для того, щоб відвезти її на уроки.

У Києві карантин скасують від середи. З понеділка - дитсадки, середні школи і ВУЗи відчиняють двері на Сході, Півдні та в центрі країни.

Натомість Буковина і кілька районів Закарпаття, Рівненщини та Волині – оборону ще тримають.

Про завершення карантину оголосили ті території західного регіону, які першими потрапили під вплив епідемії. У решті областей говорити про епідемічний спад дещо передчасно, стверджують медики.

Зокрема, на Буковині захворюваність усе ще вчетверо перевищує епідемічний поріг. Окрім того, серед недужих діти удвічі переважають дорослих. Тому карантин тут подовжили до 27-го листопада.

Від 3 до 7 днів карантинні обмеження триватимуть і в більшості населених пунктів Закарпаття. Із понеділка навчальний процес відновлюють лише у 3 районах області.

Усе ще високу інтенсивність захворюваності на грип і гострі вірусні інфекції фіксують в одному з районів Волині та трьох на Рівненщині. Але, за винятком цих територій, карантин в обох областях також скасовують.

Упродовж наступних 2 тижнів епідеміологи обіцяють посилений контроль та медичний нагляд. На час адаптаційного періоду впроваджують додаткові посади медичних працівників у школах. В обов’язках персоналу – часте провітрювання та дезінфекційне вологе прибирання приміщень. Триватиме табу і на масові заходи у всіх освітянських закладах.

А от масковий режим не скасовують.

На Півночі України карантин подовжили в дев'яти районах Чернігівщини. У сусідніх областях завтра навчання поновлюється, щоправда за певних обмежень. На Сумщині учні вчитимуться в масках. На тиждень скасовано уроки фізкультури, заборонено проводити ранки, дискотеки, святкування. Окрім того, батьки щоранку мають вимірювати дитині температуру і вносити ці дані у щоденник з особистим підписом. За відсутності таких записів або ж при найменших симптомах захворювання учня оглядатиме медик - для цього у школи та дитсадки направляють медпрацівників із лікарень, - на це вже виділили 700 тисяч гривень.

Задля підтримки імунітету дітей у навчальних закладах Сумщини та Полтавщини вітамінізують шкільне харчування. На Полтавщині облаштовують ізолятори в учнівських та студентських гуртожитках, де б одразу при виявленні перших симптомів грипу можна було розмістити хворих.

Дитсадки, школи та виші Сходу, Півдня та Центру України запрацюють відзавтра. Донецькі студенти та школярі навчатимуться в масках - їх роздаватимуть перед уроками. У навчальних закладах Харківщини перед початком занять дітей оглядатимуть лікарі. Відомо, що учні не мають приносити довідки про здоров'я, відтак медики на місці визначатимуть, чи можна дитині перебувати в колективі. Так само перевірять у гуртожитках і студентів, які повертаються з дому, повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі