друкувати


Сьогодні на голови землян впадуть "осінні зірки"

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-11-18 05:22:06
У наступні дві доби жителі обох півкуль Землі зможуть спостерігати черговий осінній зорепад. Згідно з розрахунками астрономів, 17-18 листопада Земля пройде в піку метеорного потоку Леонід.

Щорічний метеорний потік леонид, так званий "зорепад", в 2009 році буде найсильнішим за останні 10 років. За словами Білла Кука з Центру космічних польотів НАСА імені Маршалла, з 1999 року потік леонид весь час втрачав свою силу, опустившись до мінімальних значень в останній рік. Однак у цьому році фахівці очікують, що під час проходження потоку повз Землі, в деяких частинах планети можна буде побачити до 500 яскравих метеорів на годину. Найкращим місцем для спостереження фахівці називають азіатські країни.

Нагадаємо, що леоніди представляють собою метеорний потік, що щорічно з'являється в листопаді з боку сузір'я Лева. Цей метеорний потік утворюється в результаті виділення речовини з комети Темпеля-Туттля, кожні 33,25 року наближається до орбіти Землі. Дрібні частинки, розміром з піщинку, згорають в земній атмосфері, утворюючи зоряний дощ. Спочатку він "проливається" з найбільшою силою, потім поступово слабшає.

Востаннє могутній метеорний дощ спостерігався у 1966 році, коли щогодини в земній атмосфері згорали до 150 тисяч метеорів. Очікується, що наступний такий же суперпотужний метеорний дощ пройде в 2099.

У 2004 році земля пройшла через метеорний потік леонид з 14 по 21 листопада. Пік метеорного дощу теж припав на 17 листопада, коли в земній атмосфері щохвилини згорали до 50 метеорів.

За прогнозом британських астрономів, потужність потоку становитиме приблизно 1 метеор в 4 хвилини. Швидкість польоту метеорів складе приблизно 72 кілометри на секунду, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі