друкувати


Коломия: Тренінг громадської журналістики

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-11-17 06:02:50
З 14 по 16 листопада включно в селі Княждворі проводився тренінг громадської журналістики. Організаторами виступили тижневик "Коломийська правда", Коломийське представництво громадянської мережі ОПОРА за сприяння міжнародного фонду Відродження.

П’ятнадцять громадських активістів, які попередньо пройшли конкурс, стали учасниками навчання. Цікавість та любов до журналістики пробуджували провідні практикуючі редактори та журналісти: Ольга Айвазовська (Київ), Ірина Швець, Дмитро Добродомов (Львів) та Іван Маруняк, Дмитро Карп’як (Коломия).

Лектори щиро ділилися своїм досвідом журналіста та розповідали про специфічну інформаційну ділянку – громадську журналістику. "Поява громадської журналістики – це крик душі народу, якого олігархічна бандитська влада довела до зубожіння та злиднів, не залишивши йому ніяких шансів на краще життя, – думка учасника тренінгу, Ореста Різуна. – Тобто вислів "порятунок потопельників – справа рук самих потопельників" є актуальним на даний час як ніколи..."

Попри велику кількість дипломованих журналістів писати про проблеми громадськості є мало кому. Саме тому і виникла ідея такого проекту. Ольга Айвазовська та Ірина Швець намагалися дати якомога більше ґрунтовніших теоретичних знань, а Дмитро Добродомов поділився своїм багатим редакторським та журналістським досвідом. Він запевнив, що журналіст – це не завжди диплом. В першу чергу ця професія дається тим, хто не лінується і постійно працює над собою, перебуває в постійному пошуку.

Свої очікування від тренінгу озвучив Дмитро Карп’як, кореспондент газети "Західний кур’єр" та досвідчений експерт в сфері журналістики: "Нові думки, погляди завжди здатні здивувати читачів, зробити газету популярнішою. Якщо хоча б 10 із 15 осіб почнуть активну співпрацю з газетами, це буде неабияке досягнення для Коломиї."

На цьому триденний тренінг не закінчується. Протягом трьох місяців, починаючи з грудня, учасники проекту проходитимуть практику в газеті «Коломийська правда». Там вони познайомлються ближче із процесом випуску газети та зможуть розмістити свої перші журналістські статті.

Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі