друкувати


Освятили ікону на опіку не лише коломийських чорнобильців

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-11-17 03:18:32
Нещодавно меморіальний комплекс жертвам аварії на ЧАЕС поповнився іконою святого Миколая Чорнобильського, копією на чорному мармурі ікони з церкви святого Іллі, що в Чорнобилі. Виготовили її в м. Коростишеві, і хоча коломийські чорнобильці зуміли наразі оплатити лише половину її вартості, усе ж передали до Коломиї. У перший понеділок листопада коломияни своїми силами встановили її на постаменті. А минулого четверга її освятили.

Вперше образ святого Миколая Чорнобильського згадується 1840 року і вже тоді ікона вважалася чудодійною. 1920 року войовничі атеїсти розрубали її на три частини, а оклад хотіли відправити у металобрухт. Православні християни її врятували і переховували. 1942 року під час німецької окупації, коли знову відкрили Чорнобильську церкву, її відреставрували і образ посів чільне місце і продовжує творити дива зцілення і захисту. Так, скажімо, 1986 року, коли всі були евакуйовані, мародери намагалися пограбувати церкву, але, як зізналися, не спромоглися. 1990 року, коли тут палахкотіли пожежі, люди вийшли назустріч вогню, в тому числі й з іконою св. Миколая і полум’я повернуло у бік річки. Відомі випадки, коли люди зцілювалися після молитви перед образом. До чудес можна віднести і той факт, що навколо Святоіллінської церкви, у радіусі 100 метрів, радіаційний фон не перевищує природного.

А 12 листопада при невеликій громаді (все ж надзвичайна епідеміологічна ситуація) отець Іван Остафійчук (УГКЦ) і отець Тарас (УПЦ КП) здійснили чин освячення (на знімку).

Таким чином, не чекаючи урочистої нагоди чи іншого християнського свята, ікона святого Миколая Чорнобильського набула сакрального характеру. "Ми вирішили, що раз уже ікона встановлена, — каже голова Коломийської організації "Союз Чорнобиль України" Віктор Познік, — то вона повинна бути освячена, щоб кожен, хто бажає, подорожній чи недужий, міг би скласти свою молитву до святого Миколая".

А святий Миколай, вельмишанований у наших краях святий, любимий дітьми, в християнстві відомий як цілитель і захисник, молильник перед Господом, у свого чергу, сподіваємось, візьме під свою опіку не лише коломийських чорнобильців, а й усіх християн.

Автор: Олег ПРОСКУРЯКОВ, Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі