друкувати


Івано-Франківськ: Громадський Форум подає судовий позов на міськвиконком

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-11-16 12:08:17
Громадський Форум подає судовий позов на міськвиконком з вимогою скасувати його рішення про чергове підвищення тарифів на вивіз сміття у місті.

Приводом для позову стало рішення про підвищення тарифів, яке на думку юристів організації було затверджено неправомірно. Адже за законом України "Про засади державної регуляторної політики в сфері господарської діяльності" перед тим, як переглядати та змінювати будь-які тарифи, міська влада має провести громадське обговорення і оприлюднити відповідне рішення. У випадку з підвищенням вартості вивезення сміття цього зроблено не було. Таким чином, обійшовши законодавство, своїм рішенням від 26 серпня 2009 року № 428 Івано-Франківський міськвиконком незаконно підняв згаданий тариф на 25%.

Через це кожна сім’я змушена платити на 20 гривень більше за згадану послугу. "Міська влада повинна зрозуміти, що без відома громади міста, без передбаченого законом громадського обговорення, піднімати будь-які тарифи не можна. Це стосується і підняття тарифів на вивіз сміття", - зазначив Юрій СОЛОВЕЙ. За словами голови громадської організації, тільки тоді, коли тарифи формуватимуться прозоро, під контролем громади міста, комунальні послуги надаватимуться якісно. "Люди повинні знати за що вони платять, а влада повинна відповідати за якість роботи комунальних підприємств та надані ними послуги", - сказав голова громадської організації, повідомляє прес-служба ІФООГ "Громадський Форум Івано-Франківська".

Представники Громадського Форуму вважають, що політика нинішньої міської влади призвела до того, що незважаючи на постійне зростання тарифів на комунальні послуги, якість їх надання є невисокою. До такого висновку дійде кожна людина, яка хоча би раз бачила неприбрані міські смітники та засмічені вулиці обласного центру. "По-перше, всі ми бачимо - сміття вивозиться невчасно, а сміттєзбиральні баки є перезавантажиними, - каже Юрій СОЛОВЕЙ. - По-друге, стан стаціонарних майданчиків залишає бажати кращого".

Оскільки самі сміттєві майданчики не завжди прибирають, навколо них постійно розкидане сміття. Не потрібно забувати й про те, що більшість цих місць розташовані в межах прибункових територій, де граються наші діти. Досить високим є ризик зараження захворюваннями від бездомних тварин, що вступають у контакт із сміттям, розкиданим навколо контейнерів. Таким чином, окрім суто екологічної проблеми виникає небезпека поширення різноманітних інфекцій.

Непроста ситуація склалась і з розміщенням контейнерів для сміття. Частина сміттєвих майданчиків знаходиться занадто близько до житлових будинків, розташування інших не завжди відповідає санітарним нормам. Очевидно, що наявна практика експлуатації сміттєзбиральних контейнерів несе загрозу екологічній ситуації міста та здоров’ю мешканців Івано-Франківська.

Звернув увагу Юрій СОЛОВЕЙ і на той факт, що сфера вивозу сміття сьогодні фактично передана у приватні руки, в тому числі ВАТ "АТП 0928" директором якого є один з членів Блоку "За Віктора Анушкевичуса" в міській раді. При цьому слід зауважити, що угод між приватними перевізниками та мешканцями будинків зделільшого немає. ЖЕКи, які раніше були в ролі посередника між мешканцями і вивізниками сміття та мали відповідні угоди, вже не контролюють систему вивозу відходів.

"Тариф на вивіз сміття нині виведений з переліку послуг, які надають ЖЕО, але чомусь він формується по старій посередницькій системі. При цьому послуги ЖЕО на дану суму не зменшились" - зазначив представник Громадського Форуму.

Саме для того, аби підтримати івано-франківців, які стурбовані проблемами сміття у місті, Громадський Форум і подає судовий позов до міського адміністративного суду: "Ми виступаємо на захист громади міста, яка не хоче і не буде миритися з необґрунтованим підвищенням комунальних тарифів, зокрема на вивіз сміття". - повідомив юрист Громадського Форуму Володимир Чорноус.

Разом з тим, на думку Юрія СОЛОВ’Я, прийшов час розробити фахову програму утилізації сміття. Потрібно переглянути систему розташування і облаштування сміттєвих майданчиків та встановлювати спеціалізовані контейнери для сортування побутових відходів, залучити інвестиції для будівництва сміттєпереробного та сміттєсортувального заводу тощо. Завдяки цьому навантаження на полігони, куди звозять міські відходи, зменшиться в середньому на 30-40%. Таким чином, ми зможемо створити нові робочі місця, значно зекономити природні ресурси та зменшити шкідливий вплив відходів на людей і довкілля. В той же час, необхідно працювати над підвищенням рівня громадської свідомості, контролювати вивіз будівельних відходів, а також встановити високі штрафи за засмічення території міста.

Обговорити на форумі