друкувати


Війна зачаїлась в снарядах

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-11-14 12:05:18
Незважаючи на заходи, які вживаються територіальними підрозділами МНС у взаємодії з місцевими органами виконавчої влади, стаються випадки виявлення жителями Коломийського району вибухонебезпечних предметів часів Великої Вітчизняної війни. Тільки з початку цього року в Коломийському районі було виявлено та знешкоджено 60 вибухонебезпечних предметів.

3 квітня у Грабичі на присадибній ділянці господарями було виявлено 32 одиниці мінометних мін 81 мм та гранату Ф-1. 5 травня у Коломиї на вул. Карпатській на присадибній ділянці під час проведення земляних робіт був виявлений артилерійський снаряд АС-76 мм. 16 червня в урочищі "Кулярня" у Сопові місцевим жителем було виявлено три артилерійських снаряди АС-76 мм. 26 червня на пасовищі в Коршеві знайшли артилерійський снаряд АС-152 мм. 9 вересня в урочищі "Баранецьке" механізатор виявив три мінометних міни 82 мм. 29 вересня у Михалкові на посівному полі ТзОВ "Юкрейнгруп" знайшли артилерійський снаряд АС-122 мм, а в Молодятині на присадибній ділянці на вул. О. Кобилянської, в садку, артилерійський снаряд АС-76 мм. 8 жовтня у Лісній Слобідці на вул. Зелена, 4, під лісом на полі виявили мінометну міну 82 мм, а в лісовому масиві села Товмачик школярі знайшли 13 мінометних мін ММ-50 мм і фауст-гранату. 30 жовтня у лісовому господарстві села Шепарівці було виявлено два артилерійські снаряди АС-122 мм.
Усі виявлені вибухонебезпечні боєприпаси часів Великої Вітчизняної війни були знешкоджені групою піротехнічних робіт аварійно-рятувального загону спеціального призначення ГУ МНС в області. Як зазначив старший інспектор з планування та моніторингу ТПБ Коломийського РУ ГУ МНС в області, капітан служби цивільного захисту Едуард Стецюк, усі виявлені вибухонебезпечні предмети, хоч і пролежали в землі тривалий час, проте рівень їхньої небезпеки для життя та здоров’я людей не зменшився.
З метою попередження загибелі і травмування населення від вибухонебезпечних предметів, керівництво Коломийського районного управління МНС в області звертається до громадян: при виявленні предметів, схожих на боєприпаси часів Великої Вітчизняної війни, необхідно обгородити місце виявлення вибухонебезпечного предмета, повідомити в оперативно-рятувальну службу Коломийського РУ ГУ МНС в області по телефону 101, Коломийський МВ УМВС в області по телефону 102, обов’язково повідомити сільську або селищну раду, на території якої виявлено вибухонебезпечний предмет.
Категорично забороняється: самостійно вилучати виявлений предмет із землі, брати його до рук, наносити по ньому удари, робити спроби розібрати цей предмет, переносити або перекатувати з місця на місце, кидати в багаття або розводити відкритий вогонь ближче ніж 100 метрів від вибухонебезпечного предмета. Будьте завжди уважні при виявленні вибухонебезпечних предметів, або предметів, схожих на них — у цьому запорука безпеки не тільки вашого здоров’я і життя, а й тих, хто вас оточує.

Відділ цивільного захисту планування та моніторингу РУ ГУ МНС в області
Вільний голос для Коломия ВЕБ Порталу
Обговорити на форумі