друкувати


Україна обмежує експорт цукру

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-11-12 05:50:13
У Мінекономіки пропонують боротися зі зростанням цін на цукор шляхом встановлення квот на його експорт. Українські компанії значно збільшили поставки до Росії і Молдови, оскільки ціни на цукор там вищі.

Стабілізувати його вартість набагато простіше за рахунок імпорту з країн СОТ, зазначають учасники ринку. Тим більше, що обмеження експорту призведе до профіциту патоки на внутрішньому ринку.

Учора на сайті Міністерства економіки було розміщено проект постанови Про зміни до постанови Кабміну від 27 грудня 2008 року. У ньому пропонується до кінця року встановити квоти на експорт цукру з України в обсязі 3,27 тис. т, цукрових буряків - 103 т, патоки (меляси) - 36,23 тис. т. Квотування необхідно для того, щоб уникнути "критичної нестачі цукру на внутрішньому ринку". У Мінекономіки прогнозують, що в 2009/10 маркетинговому році обсяг виробництва цукру не перевищить 1-1,2 млн т проти 1,57 млн т у минулому маркетинговому році. "З урахуванням обсягу споживання на внутрішньому ринку на рівні 2 млн т на рік дефіцит цукру складе не менше ніж 0,6-0,8 млн т, що призведе до значного підвищення цін", - йдеться в пояснювальній записці до проекту постанови. Тільки за жовтень, за даними асоціації Укрцукор, у роздробі цукор подорожчав на 10-15%, до 5,2-5,5 грн/кг. Учасники ринку зазначають, що зараз ціна на нього ще вища - 7-8 грн/кг у роздробі і 6 тис. грн/т ($ 750,9) в опті, пише видання.

У нинішньому році експорт цукру з України значно збільшився. В асоціації Укрцукор з посиланням на дані Державної митної служби заявили, що за 10 місяців поточного року було експортовано 24,72 тис. т продукту на суму $ 11,75 млн. Для порівняння: за весь 2008 рік було вивезено 11,61 тис. т на $ 5,74 млн. Зріс і експорт патоки (в основному поставляється до Польщі і Чехії): у 2008 році було експортовано 69 тис. т (вироблено - 697 тис. т), а за 9 місяців поточного року - 97,2 тис. т . Цукровий буряк з України не експортувався.

Як пише видання, збільшення експорту пов'язано з дефіцитом цукру в світі і - як наслідок - зі зростанням цін на нього в сусідніх країнах, кажуть у міністерстві. Так, вартість тонни цукру в Росії зараз досягла $ 858/т, а в Молдові - $ 923. Але більш ефективним заходом по боротьбі зі зростанням цін на внутрішньому ринку, на думку його учасників, є не обмеження експорту, а ввезення цукру з країн СОТ з пільговою ставкою мита. "Якщо продукція буде оперативно поставлена в Україну, ціну вдасться стабілізувати на рівні 7 тис. грн/т, інакше до літа вона може досягти і 10 тис. грн/т", - говорить співвласник компанії Цукровий союз Укррос Олександр Федоренко.

Обмеження експорту створює також ризики виникнення профіциту патоки на внутрішньому ринку. За словами пана Федоренка, це призведе до зниження цін (зараз 580-630 грн/т). Зараз ціни на патоку на зовнішніх ринках вищі, ніж в Україні, в середньому на 50-150 грн/т, зазначає співвласник компанії Агробіопродукт Микола Полілуй. Втім, в міністерстві наполягають на тому, щоб обмеження експорту цукру було комплексним, "з урахуванням можливого зростання обсягів експорту сировини - цукрових буряків і патоки, - який може відбутися у випадку обмеження експорту цукру", йдеться в пояснювальній записці до проекту, повідомляє Новинар.

Обговорити на форумі