друкувати


Україна: Cпецвидання для реклами алкоголю і тютюну

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-11-10 04:28:49
У рамках уточнення термінологічної бази чинного Закону України "Про рекламу", народні депутати дали визначення поняття "спеціалізоване видання", в якому з 1 січня 2010 року, на відміну від усіх інших друкованих засобів масової інформації, буде дозволено рекламу тютюнових виробів, алкогольних напоїв і відповідних торгових марок.

Про це свідчить законопроект N5316, зареєстрований 5 листопада 2009 у Верховній Раді Украіни. Згідно із законопроектом, для спеціалізованих видань (спеціалізованих друкованих засобів масової інформації) Законом "Про рекламу" можуть встановлюватися особливі правила рекламування деяких видів товарів, зокрема алкоголю і тютюну.

Так, у свідоцтві про державну реєстрацію друкованого засобу масової інформації, яке вважається спеціалізованим виданням, повинні міститися дані щодо особливостей цільового призначення, визначена спеціальна категорія читачів (споживачів продукції друкованого засобу масової інформації) та/або спеціальна тематична направленность. Наявність у свідоцтві зазначених даних, у всіх або кожного окремо, залежно від вимог Закону "Про рекламу", є підставою для поширення на відповідні друковані засоби масової інформації дії положень, які встановлюють особливі правила рекламування алкоголю і тютюну в спеціалізованих виданнях.

Відповідно до законопроекту, продукція друкованих засобів масової інформації, які вважаються спеціалізованими виданнями, яка містить рекламу алкогольних напоїв і тютюнових виробів, може поширюватися лише за умови непрозорої упаковки і за наявності на упаковці спеціального повідомлення "продукція містить рекламу алкогольних напоїв та/або тютюнових виробів". Реклама тютюнових та алкогольних виробів, реклама знаків для товарів і послуг, інших об'єктів прав інтелектуальної власності, під якими випускаються дані вироби, забороняється, згідно із законопроектом, також на:

обкладинках, на перших та останніх сторінках видань, які згідно з чинним законодавством не є друкованими засобами масової інформації;

в усіх друкованих засобах масової інформації (крім спеціалізованих видань, призначених для осіб, які здійснюють господарську діяльність у сфері виробництва та обігу тютюнових виробів і алкогольних напоїв та / або які мають спеціальну тематичну спрямованість висвітлення питань виробництва, обігу та споживання алкогольних напоїв, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі