друкувати


Прикарпатським лікарям прибула підмога

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-11-06 05:16:53
В Івано-Франківську понад 150 інтернів та студентів-старшокурсників Національного медичного університету допомагають медикам лікувати хворих на грип та ГРВІ.

Рішення про залучення студентів-медиків до боротьби з епідемією ректорат прийняв у перші дні масового поширення інфекції. Залучати молодь до такої практики у виші намагаються щороку. Під час минулорічної липневої повені їх направляли в підтоплені райони. Цьогоріч студенти лікують хворих під наглядом професіоналів — у міських і районних лікарнях.

В'ячеслав — студент шостого курсу медуніверситету. Поповнити лави бійців міської дитячої лікарні у боротьбі з небезпечними вірусами погодився відразу. Таких сміливців тут 12, і вони старанно виконують все, про що просять лікарі. "Уколи внутрішньом'язово, внутрішньовенно, ставимо крапельниці, вимірювання температури, стараємось дітям робити клізми, — описує свої обов'язки В'ячеслав. — Абсолютно різну роботу — і лікарську, і медсестринську. Помагаємо чим тільки можемо".

Допомога студентів тут дуже до речі, адже такої кількості хворих у центральній міській дитячій лікарні ще не бачили. Медики змушені ставити ліжка навіть в їдальні та навчальних кабінетах. У перші дні епідемії лікарям було дуже важко впоратися з усіма пацієнтами, а зі студентами справи пішли краще.

"Ми надзвичайно задоволені цими дітьми, — говорить завідувачка соматичним відділом Івано-Франківської міської дитячої лікарні Олена Фофанова, — їхні руки для нас — це велика допомога, тому що роботи дуже багато, як у медичних сестер, так і у лікарів. Вони все роблять, ми їх вчимо і вони дуже швидко на це відгукуються".

З досвіду знаючи, як можуть допомогти інтерни та випускники медуніверситету, ректорат закладу відразу ж погодився з рішенням обласної протиепідемічної комісії, відправивши на карантин лише студентів перших — п'ятих курсів, молодих батьків і вагітних. Старшокурсникам запропонували принагідно пройти практику у районних і міських лікарнях.

Поки що шестикурсників-добровольців у лікарнях дванадцятеро, інтернів — майже 150. Здебільшого вони допомагають дільничним здійснювати обхід пацієнтів. Керівництво університету вважає, що в цей час молоді лікарі не лише допоможуть хворим і старшим спеціалістам, а й здобудуть неоціненний досвід.

"Ну, це як війна, — вважає декан факультету післядипломної освіти медичного університету Степан Орнат. — Медики після 3-го курсу здавали диплом лікаря — і на фронт. У 41-му році. Тепер так само — обстановка складна, бо маса людей хворіє. Лікарів не вистачає, ясно що підуть молоді до них". Працюють студенти-старшокурсники та інтерни у дві зміни. Свою роботу обіцяють виконувати допоки це буде необхідно, повідомляє ОТБ Галичина.

Обговорити на форумі