друкувати


За спекуляцію часником та лимонами продавців штрафуватимуть

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-11-04 04:22:38
Антимонопольний комітет України порушив справу за фактом необґрунтованого підвищення цін на лимони, часник і цибулю. Ці продукти в умовах епідемії грипу лікарі рекомендують для профілактики застудних захворювань.

Ще тиждень тому вартість часнику коливалася від 8 до 11 гривень за кілограм, зараз вона підскочила до 55 грн.

Як повідомив в.о. голови АМКУ Олександр Мельниченко, торгові мережі та приватні продавці різко підняли ціни на часник, цибулю та лимони через те, що українці почали вживати більше цих продуктів.

"Збільшений попит не є підставою для підвищення цін", - наголосив Мельниченко, додавши, що це є порушенням антимонопольного законодавства, і за спекуляції на суб'єктів господарювання може бути накладений штраф до 10% річного товарообігу.

"Комітет вимагатиме від суб'єктів господарювання точного економічного обґрунтування їх економічної поведінки. Ціна на товар – це їх економічна поведінка. До неї включено низку складових. І якщо вони зросли і йдеться не про прибуток, а про надприбуток, такі дії мають бути покарані", - зауважив він.

АМКУ вже створив слідчу комісію з даного питання, а також провів нараду з керівниками структур Комітету і дав доручення про проведення відповідних слідчих дій.

Також АМКУ узгодив свою роботу з митною службою, яка оперативно надаватиме інформацію про ввезення в Україну лимонів.

Вартість часника, цибулі та лимонів підскочила наприкінці минулого тижня, коли стало відомо про початок епідемії грипу в Україні.

Наразі жертвами хвороби у західноукраїнських областях стали більше 70 людей. В 9 регіонах та Києві введено карантин, усі навчальні заклади закрилися на тритижневі канікули, тимчасово призупинили призов до армії, заборонили проведення масових заходів.

Паніка серед населення викликала ажіотажний попит не тільки на народні методи лікування, але й на протигрипозні препарати та засоби захисту, зокрема марлеві пов'язки. В аптеках дефіцит вищезазначених засобів, ними також спекулюють на ринках.

Так, у Черкасах з'явилися в продажу багаторазові марлеві пов'язки по 30-40 гривень за штуку. Вони прикрашені стразами, візерунками чи смайликами. Саморобні ватно-марлеві пов'язки продають на базарах міста по 8-10 грн. Вартість часнику досягла 55 гривень за кілограм (ще тиждень тому вона коливалася від 8 до 11 гривень), повідомляє ТСН.

Обговорити на форумі