друкувати


"Автоцивілка" з 2010 року, можливо, подорожчає на третину

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-11-04 04:12:24
Страховики вимагають від Держфінпослуг дозволити підвищити базовий тариф з "автоцивілу" на третину - до 389 гривень, а ліміти відповідальності - удвічі.

Вчора Моторне (транспортне) страхове бюро України (МТСБУ) офіційно подало подання до Держфінпослуг на підвищення тарифів і лімітів відповідальності з "автоцивілу" (ОСАЦВ). За словами президента МТСБУ Володимира Романишина, страховики просять регулятора затвердити підвищення базового тарифу з "автоцивілу" з 291,45 до 389 гривень, а лімітів відповідальності - з 25,5 до 50 тисяч гривень за "майна" і з 51 до 100 тисяч гривень при відшкодування шкоди життю і здоров'ю.

"Виходячи з розрахунків інституту ризику і статистики страхових компаній, ми пропонуємо збільшити базовий тариф менше ніж на 100 гривени, при цьому ліміти відповідальності збільшаться вдвічі", - говорить Володимир Романишин.

За його словами, базовий тариф по ОСЦВ страховики змушені підвищити у зв'язку зі значним підвищенням розміру середньої виплати, яка у свою чергу викликана стрибком курсу долара, вартістю ремонту авто і зміною методики обліку зносу. "Крім того, ліміти з цього виду страхування не змінювалися останні п'ять років, - говорить Романишин. - Вони у нас найнижчі в Європі, а тим часом сьогодні їх явно не вистачає для покриття збитків більшості постраждалих".

Зміни, прийняті на президії МТСБУ (що відбулася 23 жовтня), стосуються не тільки базового тарифу та лімітів відповідальності, але і коригувальних коефіцієнтів, що страховики застосовують до базового тарифу, щоб регулювати вартість більш і менш "збиткових" з точки зору цивільної відповідальності авто. Так, наприклад, Бюро пропонує істотно підвищити коефіцієнти для міст-супутників Києва: Броварів, Борисполя, Бородянки, Василькова, Вишгорода, Вишневого. Якщо раніше до цих міст застосовувався коефіцієнт у розмірі 0,5-1,8 (залежно від типу договору ОСАЦВ), то тепер його пропонують збільшити до 2,2-2,9. У МТСБУ це мотивують тим, що автомобілі, які зареєстровані в "супутниках", беруть участь у дорожньому русі столиці. Що стосується Києва, то в даному випадку коефіцієнти теж хочуть істотно збільшити - в 1,5-2 рази.

Щоправда, підвищувати коефіцієнти страховики пропонують тільки у великих населених пунктах (і містах-супутниках столиці), а що стосується інших - по них "поправку" залишать незмінною, а за окремими видами транспорту (наприклад, автобусів, у тому числі і маршрутним, де більше 20 посадочних місць) навіть пропонують знизити.

Дотримуючись букви закону, регулятор повинен затвердити подані МТСБУ пропозиції за цінами і лімітами відповідальності ОСАГО не пізніше, ніж через 45 днів після їх подачі. Втім, не факт, що Держфінпослуг затвердить запропоновані МТСБУ цифри без змін. На ринку вважають, що регулятор задовольнить прохання Бюро лише частково (як це сталося в 2005 році), самі чиновники Держкомісії поки не коментують цифри. Щоправда, за словами голови Держфінпослуг Віктора Суслова, і затягувати з цим питанням вони не мають наміру. "Швидше за все, нові ціни на ринку ОСАЦВ почнуть діяти з початку 2010 року. Але поки що не можу точно сказати, з 1 січня або з 1 лютого "- зізнався регулятор. Втім, ті, хто не хоче страхуватися за новими цінами, цілком можуть встигнути придбати поліси на 2010 рік за їх сьогоднішню вартість. "У будь-якому випадку поліси ОСАГО, куплені в нинішньому році за старими цінами, будуть діяти і в 2010-му, навіть якщо з 1 січня наступного року запровадять нові тарифи, - заспокоює Володимир Романишин. - Правда, і ліміти відповідальності по таких полісах залишаться на рівні нинішнього року ".

746,3 млн. грн. премій по ОСАЦВ було зібрано за 7 місяців 2009 року страховиками-членами МТСБУ, повідомляє Український Бізнес Ресурс.

Обговорити на форумі