друкувати


ТРК НТК: Події дня. 02.11.09 (відео)

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-11-03 09:37:04
Україні допомагають боротись з вірусом. Вночі до Борисполя прибув літак зі Швейцарії - на борту 300 тисяч доз "Таміфлю" - антивірусного препарату, що допомагає боротись зі "свинячим" грипом. Його особисто зустріла прем’єр. Ліки буде розвезено в лікарні, в лікарні швидкої допомоги, туди, де приймають сьогодні людей.

Власникам же аптек, де будуть завищені ціни на ліки від грипу - пригрозили криміналом. Уряд дав вказівку Генпрокуратурі та МВС розібратись з недобросовісними підприємцями. Ціни мають бути такими, як до епідемії, каже прем’єр, і в аптеках має бути все: від антивірусних ліків - до марлевих пов’язок. Останніх до речі, дефіцит.

Та з цим допомагають сусідні країни. Так, Словаччина направила до України першу вантажівку гуманітарної допомоги - в ній 200 тисяч марлевих медичних масок. Це половина власного державного резерву сусідньої країни. Готова відправити в Україну 10 тисяч доз вакцин для щеплення і Угорщина. Руку допомоги готові протягнути сусідні Румунія та Польща.

Інформація про розповсюдження чуми чи про мутацію свинячого та пташиного грипу не відповідає дійсності. Про це повідомив перший заступник міністра охорони здоров’я Василь Лазоришинець. За його словами, в Україні зафіксовані випадки саме свинячого грипу - "все інше чутки". Він пояснив, що хоча офіційно підтверджено А/Н1N1 лише у 20 українців, всі симптоми захворювань та причини смертей однотипні, тому у Міністерстві охорони здоров’я вважають, що випадків захворювань на грип набагато більше. Він також нагадав, що Україна з дня на день чекає результатів з Лондона і каже, що не сумнівається, що ці дані підтвердять, що в Україні А/Н1N1. Також Лазоришинець пояснив, що справді в Україні вже інший штам вірусу, ніж Штатах чи Мексиці: "Оскільки вірус мутує, ми маємо європейський штам". Перший заступник міністра охорони здоров’я повідомив останні цифри. За його словами, на грип і ГРВІ в Україні захворіли 255 тисяч громадян. 15 тисяч знаходяться в стаціонарі, 170 людей - у відділені інтенсивної терапії. Також він повідомив, що в Україні від грипу вже померли близько 70 людей, 12 з них на Івано-Франківщині. Заступник міністра спростував інформацію про те, що начебто над великими містами розпилюють якийсь невідомий препарат: "Ніхто нічого не розпилює. Це все чутки".

Коломийські медики просять не панікувати. Недугу можна побороти, якщо вжити відповідних профілактичних заходів. Таку думку сьогодні висловила головний лікар Коломийського територіального медичного об’єднання Ірина Садов’як. З її слів медики працюють практично цілодобово для запобігання захворювань. Якщо держава забезпечить лікарів всім необхідним епідемію буде подолано, запевняє головний медик Коломийщини.

В Коломиї розпочали шити марлеві пов'язки. 15 тисяч масок до кінця тижня мають виготовити працівники швейної фабрики. Таке розпорядження Держави. Для виконання вказівки, зі складів матеріального резерву області виділено 5 тисяч метрів марлі.

Сьогодні, 2 листопада, голова Івано-Франківської облдержадміністрації Микола Палійчук провів нараду з керівниками провідних фармацевтичних підприємств та завідувачами аптек обласного центру за підсумками перевірок, що відбулися минулими вихідними, щодо необґрунтованого підвищення цін та наявності необхідних протигрипозних медикаментів. З 29 перевірених аптек (і не лише обласного центру) у 22 зафіксовано підвищення цін на антигрипозні медпрепарати і засоби індивідуального захисту.

У Коломийської громадської організації інвалідів "Союз Чорнобиль України" з’явився новий покровитель. Святий Миколай Чорнобильський довершив архітектурну композицію меморіалу жертвам трагедії. Цікаво, що готовим виріб мав бути лише у грудні у переддні св.Миколая. Та оскільки його здали за місяць до того - то Коломийські чорнобильці вирішили відразу встановити пам’ятку.

Замість старої школи - нове житло для сиріт. В Коломиї буде сиротинець. Благодійну усанову відкриють по вулиці Січинського, де раніше працювала 4 школа. Опікується будівлею Коломийсько-Чернівецька єпархія. За благословенням владики Миколи Сімкайла вже за пів року там житимуть діти.
Завантажити сюжет ...

Джерело: Телерадіокомпанія "НТК"
Обговорити на форумі