друкувати


Влада бореться зі стихійною торгівлею в Коломиї

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-11-02 05:24:06
Минулого тижня в міській раді пройшло засідання виконавчого комітету, на якому розглянули такі основні питання порядку денного: 1) Про хід виконання рішень виконкому з питань ліквідації стихійної торгівлі в місті; 2) Про стан забезпечення конституційного права дітей на здобуття загальної середньої освіти та виконання Інструкції з обліку дітей і підлітків шкільного віку.

Якщо питання освіти в Коломиї є врегульованим та досить-таки вивченим, то проблема торгівлі залишає бажати кращого. Наші ринки отримали статус стихійних, тому торгівля в Коломиї є проблемною. Цим питанням влада міста зайнялася вже давно і навіть помітні перші результати. Прогулюючись центром міста, вже не кидається в око імпровізовані ряди бабусь, які пропонують товари власного виробництва. Хоча це є дуже психологічно складна ситуація, тому що умови, які склалися в країні, змушують людей похилого віку шукати додаткових доходів, тому що на пенсію неможливо не те, що жити, а й вмерти.

Від міської ради по питанні "Про хід виконання рішень виконкому з питань ліквідації стихійної торгівлі в місті" виступив Юрій Сабадош, головний спеціаліст управління економіки. В минулому боротися зі стихійною торгівлею в місті доручили Коломийському відділу управління внутрішніх справ згідно Закону України "Про міліцію" та "Про адміністративні порушення". Міліціонери протягом року ліквідовували несанкціоновану торгівлю на вулицях міста, яка набирала обертів перед святами або ж при зборі урожаю. З рішенням виконкому були ознайомленні власники ринків, які також взяли активну участь у викритті продавців, які торгували без права на те.

Згідно рішень виконкому минулого року для бажаючих реалізовувати свою продукцію було створено більше, ніж 120 місць по вулиці Сагайдачного, вул. Стуса та площі Ринок, тим самим було досягнуто певних результатів. З грудня 2008 року по жовтень цього року бюджет міста наповнився за рахунок цих людей більше, ніж на півмільйона гривень. На площі Т. Шевченка також проведено роботу по ліквідації стихійної торгівлі. Тут зазвичай стоять люди, які пропонують прохожим букети квітів чи вазони. Крім міліціонерів, з бабусями влітку намагалися воювати і місцеві бомжі, в яких флористи відібрали лавочки в затінку.

Якщо з торгівлею в центрі міста ситуація зрозуміла і частково врегульована, то на торговиці є багато проблем. Підприємець Василь Шевчук створив там належні умови для торгівлі, але більшість відмовляється здійснювати продаж продукції. З цим ринком пов’язано декілька імен: Володимир Шокалюк, підприємство "Колесо". Таким чином прибутку не має практично ніхто. Домовитися між собою співвласники не можуть і тим самим ускладнюють ситуацію. Володимир Тарновецький, заступник міського голови, взяв на себе ініціативу здійснити зустріч між всіма зацікавленими сторонами по питанню ринку. Несанкціонована торгівля буде ще довго актуальним питанням для Коломиї, адже вона напряму пов’язана із багатьма соціальними проблемами. Стихійна торгівля – це проблема, яка є наслідком.

Автор: Оксана РИЖУК, Коломия ВЕБ Портал
Обговорити на форумі