друкувати


Відходи — на дороги

Коломия ВЕБ Портал | Новини та події | 2009-11-02 11:14:47
Цієї зими на Прикарпатті вперше в Україні для підвищення безпеки руху застосують відпрацьовані розсоли.

Мокрий сніг, що зненацька випав на Прикарпатті перед Покровою, та різке похолодання спричинили на дорогах чимало незручностей передусім водіям легковиків. Неприємний сюрприз погода піднесла вже в середині жовтня, а чого очікувати від зими в області, половина території якої — передгірська й гірська зони? Відтак із 28 жовтня почала діяти угода про співпрацю між Івано-Франківським облавтодором та заводом калійних добрив Калуського ВАТ "Оріана", реалізація якої додасть оптимізму водіям автотранспорту в зимовий період.

"До зими ми ретельно підготувалися, — запевнив "УМ" головний інженер державного підприємства "Облавтодор" Василь Фединяк. — З ускладненням погодних умов у режимі цілодобового чергування перебуватиме 180 спеціальних машин і механізмів. Окрім того, із настанням морозів на дорогах області ми застосуємо ноу-хау з використання як протиожеледних матеріалів соляних відходів 30–відсоткової концентрації заводу калійних добрив. Їх на території Калуша накопичилося понад десять мільйонів кубометрів. І хоча для наших потреб знадобиться не надто велика кількість розсолів, завдяки використанню їх на дорогах хоч частково вдасться зменшити екологічну небезпеку для мешканців міста хіміків".

За словами Василя Фединяка, облавтодор уже обладнав проміжні склади для розсолів, замовив на львівському заводі "Сільмаг" спецобладнання для розпилювання суміші на проїжджу частину доріг. Як підтвердили минулорічні експерименти із застосування природних соляних розчинів Богородчанського та Коломийського родовищ, вони значно м’якше діють на покриття доріг, ніж традиційні протиожеледні матеріали і в десять разів дешевші за такі спецзасоби промислового виробництва.

Автор: Степан ГРАЖДА, "Україна молода"
Обговорити на форумі